EHEC-smittorna av grönsaker ätna i Tyskland

27.5.2011

<p>Orsaken till EHEC-epidemin som började i Tyskland och som också spritt sig till vissa andra europeiska länder med personer som färdats i landet misstänks vara grönsaker. Vad vi nu vet riktar sig de största misstankarna mot gurkor från några spanska företag i områdena Almeria och Malaga. I laboratorieundersökningar har EHEC hittills påträffats endast i gurkor.</p>

Än så länge härstammar smittorna främst från livsmedel ätna i Tyskland. Gurkor som misstänks vara kontaminerade har veterligen exporterats endast till Danmark utöver Tyskland.

Vad vi nu vet verkar det sannolikt att gurkor från företagen i fråga inte importerats till Finland. Evira rekommenderar ändå att spanska gurkor inte används tills läget blir noggrannare utrett. Huvuddelen av de gurkor som saluhållits i Finland i maj har varit inhemska.

Resenärer som besökt Nordtyskland och drabbats av blodig diarré uppmanas omedelbart kontakta en läkare.

Evira påminner om att grönsaker alltid skall tvättas omsorgsfullt. Det är viktigt att också tvätta händerna särskilt efter besök på toaletten och att inte laga mat då man är sjuk.

Mer information ger:
Generaldirektör Jaana Husu-Kallio, tfn 020 77 24000, 0400 291 910
Avdelningschef Tuula Honkanen-Buzalski, tfn 020 77 24400, 050 382 7996

Teman: