Eviras nya broschyr ger tips och råd om säker matlagning

12.7.2007

<div>Evira har publicerat en ny broschyr för konsumenterna: Tips och råd för säker matlagning. Broschyren är ett kompakt informationspaket om grunderna i matlagning. Broschyren passar också bl.a. som läromedel för skolornas undervisning i huslig ekonomi. Dessutom finns det en affisch om samma tema.</div>

God kökshygien är mycket viktigt för att förhindra matförgiftning. De flesta mikrober förökar sig snabbt i temperaturer på +8 – +60 grader. Det här intervallet kallas riskzonstemperatur. I Eviras nya broschyr samt på Eviras webbplats finns information om förvarings- och mognadstemperatur för olika livsmedel samt nyttiga tips om hantering av livsmedel. I broschyren samt på webbplatsen finns också information om matförgiftning och anvisningar hur man ska göra vid matförgiftning.
Information om hygien hemma i köket på Eviras webbplats: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/hygienia_kotikeittiossa/ (på finska)

Broschyren och affischen finns i pdf-format på Eviras webbplats:
Brochyren: http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_497.pdf (tillsvidare tillgänglig bara på finska).
Affischen: http://www.palvelu.fi/evi/files/55_519_499.pdf

Den tryckta broschyren och affischen kan avgiftsfritt beställas direkt från Evira. Man kan beställa via e-post: tilauksetat-merkki.gifevira.fi eller via telefon, 020 77 25104 eller 020 77 24062, fax 020 77 24350. Man kan också lämna en beställning direkt via Eviras webbplats på adressen: http://www.evira.fi/portal/fi/evira/julkaisut/. Beställningarnas leveranstid är cirka två veckor. Man kan också fråga efter broschyrer hos myndigheten för livsmedelstillsyn i den egna kommunen.

Teman: