Får- och getregistret öppnas 12 mars

13.3.2008

<div>F&aring;r- och getregistret tas i bruk den12 mars. D&auml;refter kan djurh&aring;llarna sj&auml;lva uppr&auml;tth&aring;lla uppgifterna om sina djur i centralregistret. Anm&auml;lningskanaler &auml;r Djurregisterprogrammet p&aring; internet, pappersblanketter och kundtj&auml;nsten per telefon. </div>

I programmen för djurhållare och myndigheter finns anmälan om lamning, köp, avlägsnande och flyttning. I programmet kan man också söka upp uppgifter om djuren och deras händelser i registret, skriva ut en djurförteckning, en lista över lediga öronmärken och beställa öronmärken. Kommunens landsbygdsnäringsmyndighet beviljar djurhållarna rättigheter att använda programmet. Myndigheternas rättigheter administreras av Evira.

Utvecklingsarbetet av programmet fortsätter bl.a. för att förbättra funktionerna.

Till dom inregistrerade får- och gethållare postas en uppdaterad Guide för märkning och registrering av får och getter, anvisningar för användning av registerprogrammet, modeller för anmälningsblanketter samt en lista över de djur som djurhållarna för tillfället har i registret. Postandet börjar vecka 12.

Uppgifterna om djuren i registret är enligt situationen 15.10.2007. Uppdateringar och korrigeringar önskas före utgången av juni. Till de djurhållare, vilkas djuruppgifter inte finns i registret, sänds anvisningar för hur de uppgifter som saknas kan sändas till registret.

Får- och getägarna kan kontakta kundtjänsten vardagar kl. 8.15–16.00 på telefon 020 690 990 (fax 020 747 2203) samt per e-post på adressen lammasvuohiat-merkki.gifmloy.fi . Postadressen är: Lantbrukets Datacentral/Får- och getregistret, PB 25, 01301 VANDA.

Efter att användningsrätt har beviljats kan man börja använda programmet på Eviras webbplats eller genom att i webbläsaren skriva adressen: https://niemi.mmm.fi/elain (djurhållarversion) eller https://niemi.mmm.fi/elainv (myndighetsversion).

Mera information om får- och getregistret samt om märknings- och registreringsfrågor:
http://www.evira.fi/portal/se/djur_och_halsa/markning_och_registrering/far_och_getter/ 

Ytterligare information:
Överinspektör Matleena Haapa, tel. 020 77 24211

Teman: