Förvara livsmedlen rätt, kontrollera hur de ser ut, luktar och smakar!

13.2.2009

<div>Kampanjen Fräscht och färskt – förpackningspåskrifterna i blickpunkten fortsätter med temat datummärkningar.</div>

Bäst före
Bäst före-dateringen finns på många slags produkter såsom bröd, torra produkter, konserver, djupfrysta produkter, pastöriserad mjölk och surmjölksprodukter, ost och ägg.

Bäst före-datum handlar mera om kvaliteten än om säkerheten. Produkten blir småningom gammal efter datumet; smaken försämras och konsistensen förändras. Man kan också konstatera med sina sinnen att produkten börjar bli gammal. Det lönar sig inte att kasta bort produkten förrän man har sett på den och kontrollerat lukt och smak för att avgöra om det går att använda den. För det mesta kan den användas.

Bäst före-datum betyder inte sista försäljningsdag utan affären får sälja produkten om den är i skick. Ansvaret för produktens kvalitet vilar då på affären. Begreppet sista försäljningsdag finns inte med i vår lagstiftning om förpackningspåskrifter, utan det finns bara två slags datummärkningar – antingen bäst före eller sista användningsdag.

Sista användningsdag
Sista användningsdag måste anges på livsmedel som mycket snabbt blir skämda, t.ex. färskost, färskt kött, malet kött och andra otillredda köttprodukter, färsk fisk, rom och skaldjur, färsksaltad, rökt och halstrad fisk.

Som namnet anger är sista användningsdag den dag då livsmedlet senast ska användas. I motsats till bäst före-datum har sista användningsdag att göra med livsmedlets säkerhet.

Förvara rätt
Om det finns förvaringsanvisningar på produktförpackningen är det skäl att följa dem också hemma i kylskåpet. Kallrökt forell ska läggas i den kallaste delen av kylskåpet; bröd lönar det sig däremot inte att förvara i kylskåpet. Produkter som har sista användningsdag har en förvaringsanvisning, eftersom det är viktigt att följa den för att produkten ska stå sig ända till sista användningsdag. Produkter med bäst före-märkning har sällan någon förvaringsanvisning, eftersom de i allmänhet inte behöver kylförvaring. Men det finns undantag, till exempel mjölk- och surmjölksprodukter, som har bäst före-datum och som ska förvaras kallt. En del av de produkter som har bäst före-datum har en anvisning om kall förvaring efter att förpackningen öppnats.

Mera information om livsmedlens datummärkningar finns på webbsidorna för kampanjen Fräscht och färskt, förpackningspåskrifterna i blickpunkten.

Ytterligare information: överinspektör Tytti Itkonen, tel. 050 558 2696
Teman: