Kosttillskott som innehåller synefrin och koffein bort från handeln

2.9.2013

<p>Livsmedelssäkerhetsverket Evira anser att kosttillskott som innehåller en kombination av synefrin och koffein kan orsaka en allvarlig hälsofara för konsumenterna. Därför skall de återkallas från handeln. Evira har bett de kommunala livsmedelstillsynsmyndigheterna kontakta företagen inom sitt eget område för att få kosttillskotten återkallade.</p>

Alla kosttillskott som innehåller en kombination av synefrin och koffein återkallas från marknaden, eftersom man till exempel med bruksanvisningar och varningsmärkningar inte kan säkerställa att användningen är säker.

Synefrin anses kunna orsaka skadliga förändringar i hjärtats och blodkärlens funktion och i centrala nervsystemet. Koffeinet stärker åter synefrinets inverkningar.

Synefrin är ett ämne som liknar efedrin och som av naturen förekommer i små mängder i skalet till frukter från släktet Citrus. Extrakt tillverkade av Citrus aurantium dvs. pomerans kan innehålla betydande mängder synefrin.

I allmänhet förekommer kombinationen synefrin och koffein till exempel i sådana preparat, som används för att förbränna fett. Produkterna saluhålls via många kanaler, bland annat på utländska webbplatser. Evira anser att konsumenterna har skäl att sluta använda dessa produkter.

Om säkerheten hos kosttillskott som innehåller synefrin och koffein har framförts misstankar. Danmark och Sverige har utgående från riskvärderingarna de gjort ansett att kosttillskott som innehåller en kombination av synefrin och koffein inte är säkra som livsmedel och därför inte kan hållas kvar på marknaden. Kanada har också infört begränsningar för användningen av produkter som innehåller synefrin och koffein.


Råd till konsumenterna om hur kosttillskott används (på finska): http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/ravintolisat/

Mer information ger: överinspektör Päivi Kanerva, tfn 050 434 2203

Teman: