Läs förpackningspåskrifterna och gör hälsosamma val

2.3.2009

<div>Förpackningspåskrifterna erbjuder god vägledning då man ska göra hälsosamma val och sammanställa kosten så att den motsvarar näringsrekommendationerna. Med hjälp av uppgifterna om näringsinnehåll är det lätt att jämföra olika produkter. Där framgår bl.a. hur mycket energi, fett, socker och fiber livsmedlet innehåller. Produktens salthalt anges i ingrediensförteckningen.</div>

Jämför olika produkter med hjälp av näringsvärdesdeklarationen
Uppgifterna om näringsinnehåll (eller näringsvärdesdeklarationen) i förpackningspåskrifterna anger hur mycket energi och näringsämnen livsmedlet innehåller per 100 gram eller 100 milliliter. Ibland anges de här värdena också per portion.

Genom att jämföra olika produkter avsedda för samma ändamål med varandra, till exempel frukostflingor, grötflingor och müsli, med hjälp av näringsvärdesdeklarationen hittar man det bästa alternativet i fråga om hälsosam kost.

Se också på påståendena om näring och hälsa
På livsmedelsförpackningarna kan det finnas närings- och hälsopåståenden som är till hjälp för att man ska kunna göra hälsosamma val.

Ett näringspåstående anger att ett livsmedel har speciella nyttiga näringsmässiga egenskaper i fråga om energimängd, näringsämnen eller andra ämnen. Energi eller näringsämnen kan ha lagts till eller minskats eller produkten kan innehålla mycket litet eller inte alls något sådant. Näringspåståenden är till exempel ”mindre energi”, ”låg fetthalt” och ”mindre socker”.

Ett hälsopåstående anger att det finns ett samband mellan livsmedlet eller någon av dess ingredienser och god hälsa. Det kan påverka tillväxten, utvecklingen och kroppens funktion eller till och med riskfaktorer för att någon sjukdom ska uppstå. Hälsopåståenden är till exempel ”kalcium stärker benstommen” och ””växtsterol sänker kolesterolet”.

Också Hjärtmärket och GDA, dvs. märkningen om dagligt intag, vilka kompletterar näringsvärdesdeklarationerna, är till hjälp när konsumenten gör sina val.

Testa dina kunskaper om förpackningspåskrifterna och delta i tävlingen på webbplatsen för kampanjen Fräscht och färskt, förpackningspåskrifterna i blickpunkten. Priser lottas ut bland deltagarna varje månad. I slutet av året lottas en snygg bestickserie ut bland alla som deltagit. Kolla också vad den nya förpackningsfiguren ”Honey Stars” har att säga om hälsosamma val.

Webbplatsen för kampanjen Fräscht och färskt – förpackningspåskrifterna i blickpunkten.

Ytterligare information:
överinspektör Sari Sippola, Evira, tel. 020 77 24283, 050 386 8430
livmedelsexpert Annikka Marniemi, Finlands Konsumentförbund rf, tel. 050 589 5780
Teman: