Noggrannhet vid matlagning och val av kärl

18.6.2008

<div>P&aring; sommaren njuter vi av s&auml;songens l&auml;ckerheter p&aring; stugan, vid t&auml;ltet eller p&aring; sommarfester. Genom att f&ouml;lja n&aring;gra grundl&auml;ggande hygienregler kan man undvika tr&aring;kiga matf&ouml;rgiftningar.</div>

Särskilt sommartid är det viktigt att livsmedel hanteras med omsorg, eftersom mikrober trivs och förökar sig bäst vid varmt väder. De flesta mikrober förökar sig snabbt i en temperatur på +6 - +60 C grader. Den temperaturen brukar kallas för riskzonstemperatur. Som snabbast förökar sig mikrober i +20 - +40 C grader och redan några timmars förvaring i denna temperatur gör livsmedel som lätt förskäms helt oanvändbara. Hetta upp maten som skall serveras så att den är tillräckligt het, över +70 C grader. Om du inte serverar maten omedelbart, skall du snabbt kyla ned den till under + 6 C grader och ställa den i kylskåpet.

Se till att händerna är rena

Tvätta alltid händerna före matlagning. Tvätta dem också under matlagningens gång, framförallt efter att ha hanterat rått kött, fjäderfäkött eller fisk eller innan du börjar hantera någon annan råvara, till exempel innan du övergår från tillredning av sallad till hantering av färdig mat. På stugan eller ute i naturen kan du använda antiseptiska våtdukar, om du inte har möjlighet att tvätta händerna med vatten.

Använd kylväska

Se till att kylkedjan hålls obruten även på hemvägen från butiken. Under färder skall livsmedel som lätt förskäms förvaras i en kylväska som försetts med tillräckligt många kylklampar. Om färden tar mer än två timmar är det bäst att införskaffa varorna nära färdmålet.

Ställ ett proppfullt kylskåp kallare än vanligt

För att livsmedlen skall hålla sig i önskad tid måste man säkerställa att kylskåpet är tillräckligt kallt och att luften har möjlighet att cirkulera. I kylskåpet finns ett temperaturreglage, med vilket man själv kan påverka skåpets innertemperatur. Lämplig förvaringstemperatur för de flesta livsmedel är + 5 C grader. Kylskåpet kan också ställas kallare än så. Du kan testa temperaturen i ditt kylskåp genom att placera ett glas vatten i kylskåpet och mäta vattnets temperatur med en termometer. I ett rätt inställt och fyllt kylskåp är det kallast nedtill i skåpet. Kolla samtidigt att temperaturen i frysen är -18 C grader.

Förvara fisk och fiskrom tillräckligt kallt

Trygg förvaringstemperatur för vakuumförpackad kallrökt fisk, gravsaltad fisk och fiskrom är + 3 C grader eller kallare även hemma i kylskåpet. Sådana varor, för vilka sista förbrukningsdagen löpt ut, får inte användas. Om en vara förvaras i högre temperatur än +3 C grader, förkortas hållbarhetstiden. Även i fråga om fiskprodukter som man själv lagat är det skäl att beakta rätta tillredningssätt och förvaringstemperaturer så att matförgiftningar undviks.


Grillning säkrast på grillunderlag

Grillkolen borde vara tillverkade av rent trä så att giftiga gaser inte frigörs i livsmedlet eller miljön under förbränningen. Allra säkrast är det att grilla på ett grillunderlag, varvid man också kan undvika att cancerframkallande PAH-föreningar bildas. Kottar skall inte användas vid grillning.

Vid grillning på grillgaller skall grillkolens grillningsberedskap noggrant bedömas. Grillkolen är färdiga för grillning då neddroppat fett inte längre brinner med öppen låga. Starka flammor svärtar ned köttet eller korven och medför att PAH-föreningar bildas. Svartfärgning är ett säkert tecken på att sådana föreningar har bildats. Därför borde man undvika nedsvärtning genom att reglera grillgallrets höjd och välja rätt tidpunkt för grillningen; med andra ord vänta minst 20–30 minuter efter tändningen.

Hetta upp köttprodukter helt igenom

Grillbiffar och andra råa köttprodukter skall hettas upp helt igenom för att eventuella sjukdomsalstrare skall förintas. Alla kärl och matbestick som kommit i beröring med rått kött skall diskas omsorgsfullt innan de används för hantering av tillrett kött eller andra livsmedel. Använd inte marinad av rått kött på färdigtillrett kött.

Undvik nya ”innovativa” matlagningsmetoder

För sommarkockarna presenteras och erbjuds de mest olika ”innovativa” matlagningsmetoder där ovanliga hjälpmedel, t.ex. metallburkar, används. Men det finns risker med att använda metallburkar och andra livsmedelsförpackningar på ett avvikande sätt. Maten kan uppta främmande ämnen från dem, vilket kan vara skadligt för hälsan. För att undvika att få i sig främmande ämnen lönar det sig att undvika konstiga matlagningsmetoder och låta bli att pröva dem.

Gamla kärl

Både hemma och på sommarstugan kan det ha samlats gamla kärl som inte nödvändigtvis är säkra att använda. Det är säkrast att låta bli att använda gamla otympliga keramikkrus samt slitna, spruckna och stötta kärl. Också när det gäller nyare föremål lönar det sig att bedöma om de alls är lämpade för livsmedel. I synnerhet ur keramikkannor och muggar som man köpt som souvenirer kan det utlösas bly. Dem skall man ha bara som prydnadsföremål. I aluminiumkastruller utan inre ytbeläggning ska man inte tillreda sur mat, eftersom den sura vätskan får aluminium från kastrullen att lösas ut i maten.

Mer information ger:

PAH-föreningar: överinspektör Ulla Karlström, tel. 020 77 24288
Livsmedelshygien: överinspektör Taina Niskanen, tel. 020 77 24318
Kärl och tillredningsmetoder: överinspektör Pirkko Kostamo, tel. 020 77 24236

Eviras broschyr ” Tips och råd om trygg matlagning” kan beställas eller laddas ner på Eviras webbsidor: http://www.evira.fi/portal/se/evira/bestallningstjanst/esitteet___broschyrer___brochures/ Broschyrerna är kostnadsfria. Portokostnaderna debiterades enligt postens gällande tariffer. Beställningsanvisningar och förfrågningar: via e-post tilaukset evira.fi eller per telefon tel. 020 77 25104 och tel. 0400 378 710Teman: