Ostbedrägeri avslöjat i Italien

9.7.2008

<div>De italienska myndigheterna har lyckats spåra en grupp tillverkare som använt förskämd ost i mars 2006 som råvara. Efter två års undersökning har en omfattande verksamhet, som också sträckte sig till utlandet och som äventyrade konsumenternas hälsa, avslöjats. Ärendet handläggs av allmänna åklagaren i staden Cremona. </div>

Företaget Tradel i Cremona samlade in ostar som blivit för gamla på marknaden, smälte dem och använde dem som råvara för nya ostar. En del av den skämda råvaran levererades till andra anläggningar i Italien och till en anläggning i Woringen i Bayern, Tyskland. De tyska myndigheterna stängde anläggningen fredagen den 4.7.2008 på grund av undersökningar. En viktig samarbetspartner för Tradel var företaget Megal i Novara i Italien.

Till följd av den inspektion som den italienska polisen redan tidigare gjort hos Tradel avbröts produktionen på grund av bristfällig hygien och fallet överfördes till allmänna åklagaren i Cremona. Samtidigt inledde skattemyndigheterna en undersökning av företagets ekonomi.

De lokala hälsomyndigheterna beslöt att företagets produktionslinjer måste stängas och att de färdiga produkter som fanns i företaget måste förstöras på det sätt som anges i bestämmelserna. Företaget stängdes helt i juni 2007.
Enligt uppgifter i den italienska pressen har företagets produkter sålts i ”lågprisbutiker” i olika länder i Europa. Företaget har tillverkat bl.a. skivad frukostost, smältost, riven ost, mozzarella, provola-, stracchino- och gorgonzola-ostar.

Europeiska kommissionen har informerat medlemsländerna om fallet via det snabba larmsystemet och bett Italien om en utredning av det inträffade, det tyska företag som deltagit i verksamheten samt information om distributionen av produkterna. Livsmedelssäkerhetsverket Evira väntar på mera information från EU så att de åtgärder som fallet eventuellt kräver kan vidtas.

Ytterligare information:
överinspektör Britta Wiander, tel. 020 77 25381, 050 431 0984


Teman: