Påskrifterna på livsmedelsförpackningarna ger nyttig information också om julen

8.12.2009

<p>Den sista temamånaden av kampanjen Fräscht och färskt 2009 – Förpackningspåskrifterna i blickpunkten kör i gång. Under kampanjen har förpackningsfigurer presenterat sina påskrifter på kampanjwebbplatsen och uppmuntrat konsumenten att bekanta sig med all den information som förpackningen ger.</p>

December månads figur, den aktuella pepparkaksförpackningen Karolina, presenterar bland annat datum-, varnings- och ursprungspåskriften.

Bäst före
Påskriften Bäst före innebär att pepparkakan åtminstone fram till detta datum behåller sina typiska egenskaper såsom sitt utseende, sin lukt och sin smak. Det är högst sannolikt att pepparkakan kan ätas ännu länge efter detta datum. Man kan kolla att pepparkakan ännu är användbar genom att lukta och smaka på den.

Varningspåskrift till allergiker
Pepparkaksförpackningen kan vara försedd med en varningspåskrift t.ex. om mandel eller nötter i sådana fall, då det föreligger en risk att sådant oavsiktligt hamnar i produkten. Så kan ske t.ex. om det också hanteras produkter som innehåller mandel eller nötter på produktionslinjen och det inte är möjligt att helt rengöra linjen. Allergener som använts som ingredienser anges åter alltid i ingrediensförteckningen.

Ursprung
I sådana här livsmedel som består av många råvaror såsom pepparkaka är ursprunget det samma som tillverkningslandet.

Skinka eller skinkprodukt?
Om julen lönar det sig att läsa också påskrifterna på skinkan. Vet du vad ”gråsaltad späckfri festskinka” betyder eller vad det är för skillnad mellan en skinka och en skinkprodukt? Bland annat dessa frågor finner du svar på genom att besöka Fräscht och färskt 2009 – Förpackningspåskrifterna i blickpunkten -kampanjens webbsidor.

Hälsovårdsinspektören står till din tjänst
Om påskrifterna på förpackningen är svåra att tyda eller felaktiga, skall du kontakta hälsovårdsinspektören i din hemkommun. Kontaktuppgifterna finner du på Eviras webbsidor: http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/respons_om_livsmedel/

Mer information ger: överinspektör Tytti Itkonen, tfn 050 558 2696

Teman: