Salmonella hos värphöns
4.3.2009
De salmonellafall som nu har upptäckts i Finland är ovanligt många i förhållande till förhållandena i Finland. Under flera år har det inte förekommit några smittor alls på de cirka tusen hönsgårdarna i Finland. Smittorna upptäcktes i de rutinprover som tas av hönornas avföring i enlighet med det nationella salmonellakontrollprogrammet. Enligt salmonellakontrollprogrammet måste alla hönsgårdar som levererar ägg till ett packeri eller på annat sätt till försäljning regelbundet undersökas med avseende på salmonella.
Målet i Finland är att förhindra att människor smittas av salmonella och att hålla förekomsten av salmonella hos produktionsdjur och i livsmedel av sådana på en nivå under 1 % varje år. Det här målet har uppnåtts under flera år i följd.
Ytterligare information:
Överinspektör Sirpa Kiviruusu, Evira, tillsyn över djursjukdomar, tel. 0400 920 503
Överinspektör Mari Laihonen, Evira, livsmedelstillsyn, tel. 050 386 8437