Salmonella i jordnötssmör och -kräm från USA

3.2.2009

<div>I USA har produkter som innehåller jordnötter och som tillverkats där dragits bort från marknaden på grund av att de innehåller Salmonella Typhimurium-bakterier. USA:s Livsmedels- och läkemedelsverk FDA har på sin webbplats www.fda.gov publicerat listor över namngivna produkter som misstänks ha orsakat en epidemi. </div>

USA:s myndigheter har rapporterat att över 500 personer redan har insjuknat på grund av Salmonella Typhimurium. Spårning har visat att orsaken till insjuknandena är jordnötssmör och jordnötskräm som tillverkats av Peanut Corporation of America (PCA) i Blakely i Georgia.

Enligt information som kommit via EU:s snabba varningssystem (RASFF) är det möjligt att dessa produkter, som innehåller salmonella, också finns till försäljning i Finland. Evira utreder saken. Tills vidare har de här produkterna inte hittats på den finländska marknaden. Evira fortsätter utreda situationen tillsammans med andra tillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare. Om livsmedel som är smittade av salmonella hittas i Finland kommer de att dras bort från marknaden och information om fallet kommer att ges.

Ytterligare information:
Överinspektör Maria Sjöman, tel. 020 77 24271, 040 351 6884
Jurist Hanna Brotherus, tel. 020 77 24058, 050 555 3987

Teman: