Se efter vad du dricker – det framgår av förpackningspåskrifterna

3.7.2009

<p>På sommaren behövs stora mängder törstsläckare, men det är lika viktigt att inta vätska dagligen under alla årstider. Det rekommenderas att man borde dricka från en till en och en halv liter om dagen. Bäst släcker man törsten med vanligt vattenledningsvatten, men det finns alternativ för alla smaker. Förpackningspåskrifterna är till stor hjälp när man väljer dryck.</p>

Det har stor betydelse vad man dricker. Söta eller syrliga drycker är inte bra för tänderna. Det lönar sig också att beakta att ju mer förädlad dryck det är fråga om, desto mera kan den innehålla tillsatser, sötningsmedel och aromer. Till exempel apelsinjuice innehåller inga tillsatser, men lätt saftkoncentrat med apelsinsmak innehåller rikligt med tillsatser, aromer och sötningsmedel. Eller mineralvatten – inga tillsatser, men mineralvattenbaserad dryck med jordgubbssmak innehåller rikligt med tillsatser och aromer. Det lönar sig alltid att kolla ingrediensförteckningen innan man beslutar sig för att köpa en dryck.

Läs varningsmärkningarna och bruksanvisningen
Livsmedel, alltså också drycker, måste vid behov ha varningsmärkning eller bruksanvisning som anger hur man tryggt kan använda produkten.

Energidrycker måste ha varningsmärkning om hög koffeinhalt samt bruksanvisning. Energidrycker rekommenderas inte för barn, gravida eller koffeinkänsliga personer, för vilka koffeinet redan vid små doser kan orsaka tråkiga biverkningar såsom ångest, spänning och sömnstörningar eller abstinenssymptom. Dessutom framgår det av bruksanvisningen hur mycket av drycken man högst ska dricka per dygn.

På produkter som innehåller aspartam står det: ”innehåller en fenylalaninkälla”. Den här märkningen behövs med tanke på dem som lider av en sällsynt ämnesomsättningssjukdom, fenylketonuri (PKU).

Dryckens namn och ingrediensförteckning avslöjar hurudan dryck det är fråga om. Eftersom drycker med olika sammansättning kan säljas under samma namn är det skäl att kolla ingrediensförteckningen. Man kan ha det som en minnesregel att ju naturligare produkt, desto mindre tillsatser innehåller den. I förpackningspåskrifterna lönar det sig att också kolla energimängd, sockermängd och använda syror, energidryckernas varningsmärkningar och rekommenderad användning samt mjölkbaserade dryckers fetthalt.

Mera information om förpackningspåskrifter och drycker finns på webbsidorna för kampanjen Fräscht och färskt, förpackningspåskrifterna i blickpunkten.

Ytterligare information:
överinspektör Tytti Itkonen, tel. 020 77 24296

Teman: