Tips för en trygg och läcker jul

4.12.2012

<p>I juletid är maten ofta en viktig del av högtidsstunderna. Kylskåpen fylls med råvaror och borden dignar av färdiga rätter. Man ger och får också livsmedel i gåva. En god hygien, en obruten kylkedja, rätt hantering och förvaring är hörnstenarna för ett tryggt kalasande.</p>

I rumstemperatur förökas bakterier som orsakar matförgiftningar snabbt och produkternas hållbarhet förkortas betydligt. Förvara produkter som kräver kylförvaring tillräckligt kallt och glöm inte att olika produkter kan kräva olika förvaringstemperaturer. Färsk fisk skall till exempel förvaras i kylskåpets kallaste del i högst + 3 grader.

Hetta ordentligt upp all mat som ska serveras het, lådrätter till över + 60 ºC och kött tills det är helt genomstekt. Ställ på bordet endast den mängd mat som kommer att ätas upp. Om maten har stått i rumstemperatur i mer än 4 timmar, skall den slängas.

Det är viktigt att ha rena händer, arbetsredskap och arbets- och förvaringsutrymmen för att undvika matförgiftningar. Matförgiftningsbakterierna varken luktar eller smakar. Använd inte produkter efter att sista försäljningstidpunkten löpt ut. Ta i beaktande att t.ex. vakuumförpackad gravad fisk kan utgöra en listeriarisk för vissa riskgrupper, såsom åldringar.

Läs mer om tips för en trygg och läcker jul: http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information_om_livsmedel_/hantering_och_forvaring/tips_for_jul/

Mer information ger: överinspektör Pirjo Korpela, tfn 050 386 8429

Teman: