Tips för en trygg och läcker jul

18.12.2007

<div>I juletid är maten ofta en viktig del av högtidsstunderna. Kylskåpen fylls med råvaror och borden dignar av färdiga rätter. Man ger och får också livsmedel i present. En god hygien, en obruten kylkedja, rätt hantering och förvaring är hörnstenarna för ett tryggt kalasande. Här får du tips om hur du själv kan inverka på att delikatesserna står sig från butiken ända till julbordet. </div>

Kom ihåg att bekanta dig noggrant med förpackningspåskrifterna när du köper juldelikatesser. Ta inte ut mer än den mängd mat som kommer att användas på en gång. I rumstemperatur förökas snabbt bakterier som orsakar matförgiftningar och produkternas hållbarhet förkortas betydligt. Förvara produkterna tillräckligt kallt och ta i beaktande att olika produkter kräver olika förvaringstemperatur. Hetta upp ordentligt all mat som skall serveras het, lådrätter till över + 60 ºC och kött till minst +75 ºC genomgående. Kasta bort produkter som har serverats och värmts upp redan en gång. Kom ihåg att det är viktigt att ha rena händer, arbetsredskap, arbets- och förvaringsutrymmen för att undvika matförgiftningar. Använd inte produkter efter att sista försäljningstidpunkt har överskridits

Läs även förpackningspåskrifterna på skinkorna noggrant

Förpackningspåskrifterna ger bland annat information om produktens tillverknings- och tillsatsämnen, i synnerhet om ingredienser som orsakar allergier, om ursprunget och innehållets mängd.

Det lönar sig inte att köpa en färdig skinka endast utgående ifrån produktnamnet. Det är värt att se noggrannare på förpackningspåskrifterna eftersom produktens egentliga namn, till exempel en skinkprodukt, kan vara ganska svår att få syn på. Ingrediensförteckningen ger också information om exempelvis produktens kötthalt.

På förpackningen anges om skinkan efter saltning förvarats djupfryst och säljs upptinad. En sådan skinka borde inte frysas ner på nytt. Påskriften ”färsksaltad” innebär åter att skinkan har saltats som färsk. De flesta skinkorna förvaras djupfrysta och saltas efter upptiningen och är då inte färsksaltade.

Vissa ingredienser som förorsakar överkänslighet och vidareförädlingsprodukter av dessa skall, med vissa undantag, alltid anges på förpackningen. Förteckningen över ämnen som hos oss redan från tidigare absolut skall anges (mjölk, ägg, vete, korn, råg och havre, fisk och skaldjur, nötter och soja) har kompletterats med senap, selleri, sesamfrö samt svaveldioxid och sulfit.

Håll dina händer och arbetsredskap rena

Tvätta händerna ofta:
- alltid innan du börjar laga mat,
- alltid då du börjar hantera nya råvaror samt
- alltid efter att du har besökt toaletten

Använd alltid endast rena arbetsredskap.
- För att undvika korskontamination, byt eller rengör omsorgsfullt bordsytor och arbetsredskap såsom knivar, bestick och skärbrädor, om du har använt dem till hantering av råa livsmedel. Tvätta samtidigt också händerna.

Laga inte mat till andra om du har symptom på magsjuka.

Håll kylskåpet rent, ställ också in det och fyll det rätt

Håll kylskåpet rent och fräscht
– Rengör kylskåpet omsorgsfullt i samband med julstädningen med ren trasa och diskmedel. Kasta på samma gång bort livsmedel som blivit för gamla.

Ställ in och fyll kylskåpet rätt så att livsmedlen står sig väl för den tid som du har planerat. Med temperaturväljaren i kylskåpet kan du själv ställa in rätt temperatur.
– Ställ in kylskåpet kallare än vanligt då det är helt fyllt.
– Ett rätt inställt, fullt kylskåp är i allmänhet kallast i den nedre delen av skåpet.

Se till att kylskåpet
– är tillräckligt kallt
– att luften kan cirkulera.

Förvara livsmedlen tillräckligt svalt

Livsmedel som kräver kylförvaring skall förvaras rätt så att de står sig tryggt:
- Av julens läckerheter skall alltid skinka, färskostar och patéer förvaras under +6 ºC.
- Skinkan borde ätas upp inom en vecka eller helst före nyår.
- Fiskprodukter som rom, kall- och varmrökt fisk samt gravad fisk skall alltid förvaras under +3 ºC.
- Använd djupfryst och tinad rom inom ett dygn.

Upphetta ordentligt alla rätter som skall serveras heta.
- Lådrätter skall hettas upp till en temperatur över + 60 ºC.

Om varm mat inte äts genast efter att den blivit tillredd, skall den kylas ner så snabbt som möjligt, till exempel i kallt vattenbad eller ute, omsorgsfullt skyddad, innan den sätts i kylskåp.

Aluminiumfolie är aromtät och lämpar sig därför väl som skyddsfolie för skinka och annan julmat. Skinkan skall helst förvaras på ett keramikfat om man vill skydda den med aluminiumfolie.
- Använd inte aluminiumfolie på kärl tillverkade av silver, nysilver eller rostfritt stål. Dessa material orsakar en elektrokemisk korrosion som fräter hål i folien med den följden att aluminium överförs till maten.

Ta ut i rumstemperatur bara den mängd mat som kommer att användas på en gång

Ta ut i rumstemperatur bara den mängd mat som kommer att behövas. Ur hygiensynpunkt är det tryggare att exempelvis bara skära det antal skivor av skinkan som behövs och sätta upp dem på ett serveringsfat istället för att ställa hela skinkan i värmen på bordet.

Kasta bort oäten mat som har hållits varm. Blanda inte ihop gammal och ny mat, exempelvis rester av lådor eller sillsallad som hållits varma skall inte blandas med färsk mat.

Hetta inte upp glöggen i vattenkokare eller i aluminiumkastrull

Vattenkokare skall endast användas för kokning av vatten. I vissa vattenkokare är elementet synligt, och den sura glöggen kan korrodera koppar ur det. Koppar i små doser är ett för människan viktigt spårämne, men stora doser kan orsaka till och med akuta förgiftningar. Aluminiumkastruller skall inte heller användas för upphettning av glögg, eftersom den sura glöggen får aluminium att lösa upp sig ur aluminiumkastrullen.

Hetta upp lådrätter ordentligt till över + 60 ºC

– Djupfrysta lådrätter borde tinas i kylskåp så att de inte blir varma under upptiningen.
– Hetta upp lådrätter ordentligt till en temperatur över +60 ºC.
– Hetta inte upp och kyl inte ner lådrätter flera gånger.
– Blanda inte en produkt som varit uppvärmd med en ny.
– Om varm mat hålls i rumstemperatur eller kyls ner långsamt är det möjligt att matförgiftningsbakterier förökas i produkten. Värm hellre upp den mängd lådrätter som kommer att ätas på en gång och förvara resten kallt i kylskåpet.
– Använd rena bestick.
– Frys inte på nytt en produkt som redan varit djupfryst.

Genomstek skinka och kött av fjäderfä ordentligt, till minst +75 ºC

När du lagar julmat skall du komma ihåg att rått kött kan innehålla bakterier som orsakar matförgiftning.
- Hantera rått och tillrett kött med skilda redskap.
- Hantera rå skinka och rått kött av fjäderfä, till exempel kalkon, med skilda redskap.
- Använd en stektermometer då du steker köttet.
- Genomstek köttet omsorgsfullt, åtminstone till en temperatur på +75 ºC. Sjukdomsalstrande bakterier förstörs i denna temperatur,

Hantera skinkan enbart med rena, torra händer

Rå skinka som har köpts frusen står sig djupfryst (-18 ºC) i förpackningen i 3-4 månader och i kallt, exempelvis i kylskåpet, i en temperatur under + 6 ºC i cirka sju dygn.

Tina den frusna julskinkan i kylskåpet innan du tillreder den. Alldeles innan den skall tillredas kan du ta ut skinkan i rumstemperatur en stund, men högst för några timmar. Om du förvarar skinkan i rumstemperatur förökas bakterierna i den snabbt. Det här kan orsaka matförgiftning. Det är bäst för köparen att följa handelsmannens upptinings- och tillredningsanvisningar.

Om du förvarar rå eller tillredd skinka ute skall den skyddas omsorgsfullt. Om utomhustemperaturen stiger leder det till att bakterierna i skinkan förökas och hållbarheten försämras. Om skinkan fryser, kommer vätska att rinna ur den senare vid upptiningen.

Tvätta och torka alltid dina händer innan du skär upp skinkan. Skinkan skärs i skivor med en ren förskärare. Om du inte tvättar dina händer eller skärverktyg innan du skär upp skinkan kan till exempel stafylokockbakterier, som kan orsaka matförgiftningar, överföras från dem till skinkan.

Försäkra dig om att delikatessgåvorna är rätt förpackade och har god hållbarhet


Om du ger livsmedel som gåva, skall du fästa speciell uppmärksamhet vid att produkten är hygieniskt förpackad och att den är hållbar. Trygga produkter att använda i gåvopaket är exempelvis kex, choklad, kryddor, senap och helkonserver.

Förvaring av produkten i rumsvärme är förknippad med risk för förgiftning. En produkt som förvarats fel förskäms snabbt. Sätt inte i julpaketen juldelikatesser som lätt förskäms – som exempelvis skinka, vakuumförpackade fiskprodukter, färskostar och –patéer – om du inte kan vara säker på att kylkedjan inte bryts innan slutkonsumenten har fått produkten.

Ta reda på begränsningar och bestämmelser angående livsmedelsgåvor i olika länder

Om du vill ta med dig finländska delikatesser som gåva till utlandet, skall du först ta reda på eventuella importbegränsningar och bestämmelser från ifrågavarande lands ambassad eller beskickning.


Mera information finns på Eviras webbsidor:

Hygien hemma i köket (på finska)
www.evira.fi > Elintarvikkeet > Elintarviketietoa > Hygienia kotikeittiössä

Matförgiftningar
www.evira.fi > På svenska > Livsmedel > Livsmedelsinfo > Matförgiftningar

Påskrifter på förpackningar
www.evira.fi > På svenska > Livsmedel > Tillsyn och företagare > Påskrifter på förpackningar

Teman: