Eventuellt farlig ingrediens i kosttillskott

Evira har via systemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) fått veta att ett kosttillskott som innehåller 1,3 dimetylamylamin (DMAA) importerats till Finland. DMAA är ett ämne som är besläktat med amfetamin och som stimulerar centrala nervsystemet och det har inte konstaterats att ämnet är säkert använt av människan. Flera allvarliga skadeverkningar på hjärtats (Salinger et al. 2011) och hjärnans (Gee et al. 2010) funktioner har inrapporterats, särskilt efter samverkan med koffein, vilket påvisar att DMAA orsakar en allvarlig hälsofara. Enligt de riskvärderingar som de danska och svenska livsmedelssäkerhetsmyndigheterna gjort lämpar sig DMAA inte som människoföda på grund av de hälsorisker ämnet är förknippat med. Också i USA har The American Food and Drug Administration varnat för kosttillskott som innehåller DMAA och begränsat användningen av dem.

Till Finland har åtminstone importerats en produkt med beteckningen Jack3D, som marknadsförts särskilt till styrketränare. Evira känner till tre importörer; I & P Service Oy/ PPS-Shop/ ipsport, Esbo, Mass Nutrition, Haukipudas och Fitnesstukku.fi, Helsingfors. Det är sannolikt att produkten saluhålls/har saluhållits i butiker eller på webben också av andra importörer. Ovan nämnda importörer har återkallat produkten från marknaden och allt enligt möjlighet direkt kontaktat köparna (webbköparna). Produkterna kommer att bortskaffas eller returneras till tillverkaren.

Produkten har sålts till olika håll i Finland särskilt i importörernas webbutiker. Några burkar har också sålts i importörernas butiker. Det finns flera smakvarianter av produkten, återkallelsen gäller alla smaker.

Evira vet att kosttillskott som innehåller ämnet 1,3 dimetylamylamin (DMAA) saluhålls också under andra varumärken. Återkallelsen kommer härnäst att breddas till dessa produkter.

På Evira sköts saken av:
Överinspektör Anna Mizrahi, tfn 050 434 2203, anna.mizrahi@evira.fi

Bild på produkterna:

jack3d__kopio_.jpg : 124 kB