Frätande kemikalie i kosttillskott (grapefruktkärnextrakt)

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har via det europeiska varningssystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) fått veta om ett till Finland via Sverige infört kosttillskott som innehåller en frätande kemikalie. Grapefruktkärnextraktet som tillverkats i Italien innehåller didekylmetylammoniumklorid som oftast används för rengöring av ytor och inte lämpar sig för invärtes bruk. På förpackningen till produkten finns inget omnämnande om kemikalien i fråga.

Till Finland har införts 56 flaskor (förpackning på 50 ml) grapefruktkärnextrakt (parti 0572, bäst före datum 04.2014). Produkten är försedd med varufakta på svenska. (Bild på produkten nedan). Produkten har saluhållits av några återförsäljare i Närpestrakten och på Åland. De gör sitt yttersta för att nå de kunder som köpt av produkten och returnera alla produkter hos kunderna och i lagren tillbaka till den svenska säljaren. En av företagarna annonserade om återkallelsen av produkten i tidningen Vasabladet den 29 november 2011.

På Livsmedelssäkerhetsverket Evira sköts saken av överinspektör Anna Mizrahi, tfn 040 685 5196, anna.mizrahi at-merkki.gif : 1Kb evira.fi

Bild på produkten:

greipinsiemenuute.jpg : 26Kb