Icke godkänt nytt livsmedel i kosttillskott

Sobat Oy i Vasa meddelar att man återkallat extraktpulvret Feel Vivid Tongkat ali (60 g), som är av indonesiskt ursprung, från handeln. Produkten innehåller extrakt utvunnet av frukten Eurycoma longifolia , som betraktas som ett nytt livsmedel. Utsläppande av nya livsmedel på marknaden förutsätter ett tillstånd och för att få ett sådant tillstånd skall produkten genomgå en säkerhetsbedömning. Eurycoma longifolia har inte beviljats något sådant godkännande, som avses i förordningen om nya livsmedel, och därför befinner sig produkten olagligt på marknaden.

Kosttillskottet i fråga har i cirka ett års tid saluhållits i webbutiker, hälsokostaffärer och ekobutiker på olika håll i Finland. Importören råder konsumenterna att returnera produkten till inköpsstället eller sända förpackningen tom till adressen Sobat Oy, Levonsgatan 9 K, 65200 Vasa. I returfall behöver importören kundens förnamn, efternamn och kontonummer för att kunna ge gottgörelse.

Mer information ger: Sobat Oy: Harri Heiskanen, asiakaspalvelu /files/images/at-merkki.gif : 1Kb  feelvivid.fi

På Livsmedelssäkerhetsverket Evira sköts saken av överinspektör Sanna Viljakainen, tfn 050 464 9354, sanna.viljakainen /files/images/at-merkki.gif : 1Kb  evira.fi

Bild på produkten:
(Foto: Sobat Oy)

/files/images/se/livsmedel/tongkat-se.jpg : 14Kb