Kosttillskottet CLA+ Strong innehåller konjugerad linolsyra (CLA) i etylesterform och den betraktas som nytt livsmedel

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har fått veta att kosttillskottet CLA+ Strong (förpackningens storlek 100 st./120 g, alla partier) av Leader Sport Nutrition i strid mot påskrifterna på förpackningen innehåller konjugerad linolsyra (CLA) i etylesterform. Enligt påskrifterna på förpackningen innehåller detta fettsyrekosttillskott en blandning av fria fettsyror framställda av safflorolja.

Etylesterformen av CLA har veterligen ingen betydande amvändningshistoria som livsmedel i EU-området före maj 1997. Etylesterformen av CLA klassificeras således som ett nytt livsmedel och anses omfattas av förordningen om nya livsmedel (EG nr 258/97). Ett utsläppande på marknaden av produkten förutsätter att dess säkerhet säkerställs och att man ansöker om ett sådant tillstånd för produkten som avses i förordningen om nya livsmedel. För produkten har inte ansökts om något sådant tillstånd som förordningen om nya livsmedel förutsätter och vi har inte tillräckligt med information om produktens säkerhet med tanke på konsumenterna.

Produkten har saluhållits i hela landet i K- och S-gruppens stormarknader, i hälsokostaffärer och i webbutiker. Finska J&R Fitness Store Oy (bifirmorna Leader Foods och Leader Sport Nutrition) som låtit tillverka produkten har återkallat produkten från marknaden och informerat sina återförsäljare och kunder om saken. Eftersom leverantören av råvaran till produkten är ett utländskt företag, har också en RASFF-varning (Rapid Alert System for Food and Feed) lämnats om saken.

Information om nya livsmedel:
http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/tillsyn_och_foretagare/nya_livsmedel/

Mer information ger:
överinspektör Sanna Viljakainen, tfn 020 77 24291, sanna.viljakainen at-merkki.gifevira.fi

Bild på produkten:

cla_ravintolisa.jpg