Kosttillskottet Fortodol, som kan innehålla läkemedlet nimesulid, dras bort från marknaden

Importör: Vitacom Pharma Oy, Pieksämäki
Bäst före: Tillbakadragningen gäller alla partier
Förpackningsstorlek: Förpackning med 40 eller 100 kapslar
Försäljningsställen: Produkten säljs på apotek, i hälsokostaffärer (= naturkostaffärer), på hälsoproduktavdelningarna i S-gruppens affärer och Stockmann samt på skönhets- och hälsosalonger runtom i Finland. Dessutom säljs produkten över internet.

Kosttillskottet Fortodol kan innehålla nimesulid, vilket inte anges i förpackningspåskrifterna. Nimesulid är ett läkemedel mot inflammationssmärta och kan orsaka leverskador. Fortodol misstänks ha orsakat leverskador i Sverige och Norge, också några sjukdomsfall som lett till döden. Alla de insjuknade patienterna har använt preparatet Fortodol. Svenska Läkemedelsverket hittade läkemedlet nimesulid i preparatet.

Enligt Vitacom Pharma har det felaktiga partiet inte importerats till Finland. Företaget har dock som försiktighetsåtgärd avbrutit distributionen och inlett en tillbakadragning av alla produkter på marknaden.

De som har köpt produkten uppmanas returnera produkterna till inköpsstället. Köpet krediteras.

Ytterligare information ger: Vitacom Pharma Oy, telefon (015) 348 422

Evira rekommenderar att alla ska sluta använda produkten tills det har säkerställts att produkten är felfri. Om man får symptom som är typiska för leverskador såsom försämrad aptit, illamående, kräkningar, buksmärtor, trötthet, mörk urin eller gulfärgad hud är det skäl att uppsöka läkare.

Vid Evira sköts ärendet av: Överinspektör Minna-Maija Väänänen, telefon 020 77 28295, minna-maija.vaananen at-merkki.gifevira.fi eller överinspektör Sari Sippola, telefon 020 77 24283, sari.sippola at-merkki.gifevira.fi

Bild av produkten

fortodol.jpg