Kosttillskottet Viamax innehåller otillåtna nya livsmedelsingredienser

Tillsynsmyndigheterna i Ungern har observerat att det på marknaden finns kosttillskott som tillverkats av det svenska företaget Bionordica Cosmetic & Supplements och som innehåller otillåtna nya livsmedelsingredienser. Kosttillskottet Viamax Power Tabs, som är avsett för män, och kosttillskottet Viamax Sensitive Desire för kvinnor innehåller japansk sockblomma (Epimedium grandiflorum, lat.) samt bland annat följande ingredienser som har sitt ursprung i Kina eller Asien: Eurycoma longifolia, Cnidium monnieri, Cistanches desericola (lat). För dessa ingredienser har en sådan säkerhetsbedömning som krävs i förordningen om nya livsmedelsingredienser inte gjorts. Livsmedel som innehåller sådana står i strid med bestämmelserna.

Information om Viamax-kosttillskotten, som innehåller nya livsmedelsingredienser, kom via EU:s snabba varningssystem. Kosttillskotten har också importerats till Finland. En liten mängd av dem har sålts via nätbutiken i maj. Produktens importör Korutukku.com har börjat dra tillbaka produkten från marknaden. Korutukku kontaktar direkt de konsumenter som köpt produkterna och uppmanar dem att returnera produkterna.

Vid Livsmedelssäkerhetsverket Evira sköts ärendet av överinspektör Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, tel. 020 77 24283, sirpa.sarlio-lahteenkorvaat-merkki.gifevira.fi