Olivkonserv med tranbär återkallas från marknaden

I Helsingfors konstaterades i slutet av oktober att två medlemmar av en och samma familj insjuknat i botulism. Förgiftningen hade orsakats av en olivkonserv med mandelolja, i vilken man konstaterade botulinumtoxin. Produkterna i fråga har återkallats från handeln. Konsumenterna uppmanades låta bli att äta av oliverna och returnera burkarna till inköpsstället. Återkallade burkar med oliver med mandelolja har analyserats i laboratorium. Än så länge är den burk som orsakade sjukdomsfallet den enda, i vilken botulinumtoxin påträffats. I flera burkar har ändå konstaterats kvalitetsproblem.

Enligt ett meddelande från de italienska myndigheterna återkallas oliver med tranbär från samma tillverkare också från marknaden som en säkerhetsåtgärd som hänför sig till produktionsproblem i den italienska fabriken. Importören till olivburkarna tog bort burkarna med oliver med tranbär från handeln i Finland samtidigt som burkarna med oliver med mandelolja återkallades från marknaden. Evira uppmanar konsumenterna att returnera burkarna med oliver med tranbär till inköpsstället.

Konserver med oliver med tranbär har i Finland sänts till laboratorium för analys. I dem har inte konstaterats några tecken på bakterien Clostridium botulinum.

Information om de återkallade olivburkarna och ställena där de saluhållits

Olivkonserven i fråga har tillverkats i Italien och produktnamnet är ”Gaudiano Bio oliver med trandbar” (se bilden). Oliverna är förpackade i glasburkar och mängden innehåll är 314 ml. Produkternas bäst före datum är 08/2012 eller 09/2012 och partiidentifikationerna är H2510X eller L0710Y. Märkningarna kan vara otydliga.

Kespro Oy har importerat 1350 stycken av olivburkarna i fråga till Finland hösten 2010. De har saluhållits i K-matbutikerna KCM Iso Omena (Esbo), KCM Jumbo (Vanda) och KSM Eteläkeskus (Rovaniemi). Produkter har också saluhållits i följande restauranger: Kolme Seppää (Helsingfors), LaFamiglia (Helsingfors och Vanda), Rafaello (Helsingfors), Omenapuu (Helsingfors) och Promenade (Tahkovuori).

Mer information ger:
Kyösti Siponen, avdelningschef, Evira, 050 3868 412
Auli Vaarala, enhetschef, Evira, 050 3868 420

oliivi.jpg : 21Kb