SIX FORTUNE chilimarinerade tofuberedningar återkallas från handeln

Holländska Heuschen & Schrouff, Oriental Foods Trading B.V. har meddelat att man återkallar från handeln SIX FORTUNE chilimarinerade tofuberedningar som man levererat ut på marknaden i flera europeiska länder och också i Finland åren 2010, 2011 och 2012. Burkar har levererats med flera olika bäst före dateringar. Tofuberedningen är tillverkad i Folkrepubliken Kina (Taiwan) och den är förpackad i glasburkar på 300 g (Six Fortune Tofu & Chili) och 370 g (Six Fortune Tofu Preserved). I beredningen har påträffats bakterien Bacillus cereus och det toxin (cereulid) som denna producerar. Konsumenter ombes låta bli att äta av tofuberedningen i fråga. Produkten kan returneras till inköpsstället eller bortskaffas som blandavfall.

Mer information ger: 
Överinspektör Annika Pihlajasaari, telefon 040 351 6884, annika.pihlajasaari at-merkki.gif : 1Kb evira.fi , (30.3.-4.4.2012) 
Överinspektör Pirjo Korpela, telefon 050 386 8429, pirjo.korpela at-merkki.gif : 1Kb evira.fi , ( 2.4.2012 -) 

tofu_1.jpg : 18Kb tofu_2jpg.jpg : 24Kb

Information om bakterien Bacillus cereus  
Bacillus cereus är en sporbildande bakterie som förekommer i miljön, i människors och djurs tarmkanal och i små halter i många livsmedel. Matförgiftningen som bakterien orsakar yppar sig i form av antingen illamående, magont och diarré (den s.k. diarrétypen) eller illamående och uppkastningar (den s.k. emetiska typen). 

De allmännaste livsmedlen som förmedlar matförgiftningar är kött- och risrätter, mjölkprodukter och grönsaker. Orsaken till matförgiftningarna är i allmänhet otillräcklig nedkylning och/eller upphettning av maten och/eller felaktig förvaringstemperatur, vilket gör det möjligt för bakterien att föröka sig och producera toxin. En dåligt försluten burk eller förvaring av burkar öppnade (särskilt i rumstemperatur) ökar bakteriens tillväxt. 

Matförgiftningssymptomen i den emetiska varianten orsakas av ett emetiskt toxin (cereulid). Bakterien kan bilda cereulid i temperaturer på ca 12 – 37 °C. Cereulid bildas då bakterien förökar sig i livsmedlet och den förintas inte då maten upphettas. Symptomen börjar vanligen inom 0,5 - 6 h efter att maten som innehåller toxin intagits och de varar i 6 - 24 h.