LIVSMEDLENS FÖRVARINGSTEMPERATURER HEMMA

Med tanke på matens kvalitet och hållbarhet är det viktigt att förvaringstemperaturen är den rätta. Mat som ska serveras varm ska hållas varm (över +60 °C) eller snabbt kylas ned till kylskåpstemperatur (+2 - +6 °C). Mat som värms upp på nytt ska värmas upp helt igenom. Lättfördärvlig mat som kräver kylförvaring ska alltid förvaras i kylskåp. Temperaturen inverkar också på livsmedlens smak och kvalitet, potatis som förvarats för kallt blir till exempel vattnig.

Det lönar sig att avfrosta och tvätta kylapparaterna och allt emellanåt kolla temperaturerna i dem.

  • svalskåpet +10 - +14 °C
  • kylskåpet +2 - +6 °C
  • frysen -18 °C

Så här mäter du temperaturen i kylskåpet

Du kan kolla temperaturen i kylskåpet med hjälp av en kylskåps- eller frystermometer. Den kan allt enligt modellen antingen hängas upp på önskad plats i kylskåpet eller läggas liggande på hyllan. För olika livsmedel rekommenderas olika förvaringstemperaturer och därför lönar det sig att mäta temperaturen på olika ställen i kylskåpet.

Den bästa tidpunkten att kolla temperaturen är då termometern varit en lång tid i kylskåpet och dörren till kylskåpet oavbrutet varit stängd i flera timmar. Det är bra att avläsa temperaturen till exempel om morgonen då dörren till kylskåpet öppnas för första gången efter att ha varit stängd över natten. Temperaturen bör avläsas omedelbart efter att dörren öppnats så att resultatet blir så exakt som möjligt.

Förvaringstemperaturer för olika livsmedel

Det är bra att fästa uppmärksamhet vid livsmedlens förvaringstemperaturer hemma. Nedan följer rekommendationer om lämpliga temperaturer. Temperaturerna i vilka livsmedelsföretagarna ska förvara livsmedlen regleras av lagstiftningen.

Förvaringstemperaturen högst + 3 °C

  • färsk fisk
  • vakuumförpackad kallrökt och gravad fisk
  • fiskrom
  • färskt kött

Förvaringstemperaturen högst + 6 °C

  • övriga fiskprodukter, såsom varmrökt fisk och halvkonserver med fisk
  • mjölkprodukter
  • smör, margarin

Förvaringstemperaturen +10 °C - +14 °C

  • matolja (Oljan blir simmig i kylskåpet, men blir klar igen i rumstemperatur. Att oljan blir simmig påverkar inte dess kvalitet eller egenskaper.)
  • bröd och spannmålsprodukter (eller i rumstemperatur)

Förvaringstemperaturen rumstemperatur

  • oöppnade helkonserver med fisk
  • oöppnade ultrapastöriserade mjölkprodukter