Alternativ till levern

En riklig konsumtion av grönsaker, bär och frukt säkerställer att intaget A-vitamin är tillräckligt såväl bland gravida kvinnor som bland barn under skolåldern. Grönsaker är säkra källor till förstadier av vitamin A och de kan till skillnad från levern inte ge för stora intag av vitamin A. Grönsaker, bär och frukt utgör också viktiga källor till andra näringsämnen. De ger kolhydrater och kostfibrer och i regel endast små mängder energi, fett och proteiner. Grönsaker, bär och frukt innehåller också många andra vitaminer såsom folat och vitamin C jämte mineralämnen och andra hälsofrämjande ämnen.

Enligt näringsrekommendationerna skall man konsumera rikliga mängder grönsaker och bär, minst fem doser om dagen. Det är bra att äta en del av grönsakerna som sådana i form av sallad eller rårivet. Oljebaserade dressingar ger sallader och rårivet saftighet och smak. Bär och frukt skall hellre konsumeras som sådana än i form av juice.