Yersinia pseudotuberculosis i morot

Y. pseudotuberculosis har på senare år så gott som årligen orsakat omfattande epidemier via inhemsk morot som lagrats över vintern. Bakterien är inte allmän, men den kan hamna i moroten ur marken redan i skördestadiet. Bakterien Y. pseudotuberculosis kan till skillnad från många andra bakterier föröka sig också under kyllagring (i 0-5 grader). Om antalet bakterier blir tillräckligt stort, kan bakterien medföra sjukdomsfall. I samband med epidemier har särskilt höga bakteriehalter påträffats i morötter som förskämts under lagringen.

Rätt hantering av grönsakerna är A och O då man vill förebygga matförgiftningar

Grundläggande hygienregler vid hantering av grönsaker: Tvätt, skalning och egna köksredskap

Rätt hanterade är färska grönsaker säkra att konsumera. Vid hantering av grönsaker hemma i köket är god hygien A och O. Mikroberna befinner sig på ytan till grönsakerna och kan avlägsnas genom noggrann skalning eller tvätt av grönsakerna. Glöm inte heller att tvätta händerna omsorgsfullt och tillräckligt ofta.

  • Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat.
  • Tvätta också händerna efter hantering av jordiga rotfrukter eller råa grönsaker.
  • Grönsaker och andra livsmedel skall ha egna skärbrädor och knivar eller också skall köksredskap som använts vid hantering av råa grönsaker tvättas omsorgsfullt innan man börjar hantera andra livsmedel.
  • Tvätta rotfrukter noggrant både före och efter skalning.
  • Alla grönsaker skall alltid tvättas före användning.