På resa

Under resor utomlands kan man med rätt val av rätter i hög grad påverka risken för matförgiftningar.

Hygientips till resande:

  • Se till att händerna är rena! Tvätta alltid händerna före måltiderna!
  • Ät allt enligt möjlighet endast: just tillredda, heta och helt igenom upphettade rätter. Det är bra att undvika majonnäshaltiga rätter, sallader och okokta grönsaker, andra kalla rätter, gräddbakelser och oförpackad glass. Ät ägg endast väl kokta eller stekta. Risk för salmonella lurar i löskokta och lösstekta ägg och i lösstekta omeletter.
  • Om du har skäl att misstänka att kranvattnet inte är drickbart, skall du dricka enbart kokta och buteljerade drycker. Hett te, hett kaffe och kolsyrade drycker är i allmänhet trygga val. Undvik alkoholdrycker och andra drycker med tillsatt kranvatten eller is.Lämna aldrig din dryck stående på bordet, om du inte har möjlighet att vakta den.
  • Om du drabbas av magsjuka, skall du se till att vätskebalansen är i ordning genom att dricka rikliga mängder vätskor, såsom te, buteljerat mineralvatten eller någon annan kolsyrad dryck. Uppsök läkare, om magsymptomen inte går över inom några dagar.

 

MER INFORMATION PÅ ANDRA WEBBPLATSER