Fisk

Fiskallergi är vanligen livslång. Ofta förekommer allergi mot flera fiskarter, men skillnader förekommer i olika fiskarters allergiframkallande inverkan; 90 % av torskallergikerna tål till exempel tonfisk, 50 % lax. Tillredning av fisken påverkar vanligen inte allergenerna. Redan tillredning och hantering av fisk kan hos vissa fiskallergiker orsaka symptom. I värsta fall kan symptomen vara livshotande.

De huvudsakliga allergenerna i fisk är fiskproteinerna, som är mycket likartade i olika fiskar. Grodlår innehåller samma protein, parvalbumin som ofta orsakar fiskallergi och därför är fiskallergiker ofta allergiska också mot grodlår. Fiskrom kan också orsaka allergi.

Fisk kan förekomma också i överraskande maträtter. Det är allmänt känt att worchestersås, caesarsalladsdressing och tapenade innehåller ansjovis. Worchestersås kan användas i många rätter och såser och används bl.a. i drinken Bloody Mary. Många asiatiska maträtter bygger på fisksås. I vissa leverkorvar kan också användas fisk som krydda. Fiskolja kan också innehålla fiskproteiner.

 


Fisk och beståndsdelar som härstammar från fisk skall alltid anges med sina egna namn i påskrifterna på förpackningar.

Undantag:

  • Fiskgelatin som används som bärare i vitaminpreparat och som klarningsmedel i vin