Äggallergi

Äggallergi förekommer hos små barn. Ungdomar kan också ha äggallergi, men hos vuxna är sådan allergi sällsynt. Såväl vitan som gulan är allergiframkallande. Utöver hönsägg bör äggallergiker också undvika vaktelägg, kalkonägg, ankägg och gåsägg.

Ägg förekommer i mycket olika produkter. Utöver äggrätter och majonnäs kan också bakverk, färdigmat, lådrätter, pasta, nudlar, korv och desserter innehålla ägg. Färskostar, chokladstänger, glass, senap och salladsdressingar kan likaså innehålla beståndsdelar som härstammar från ägg. Ljusa tillredda såser (såsom hollandaise- och bearnaisesås) innehåller också ofta ägg. Vid vinframställning kan användas albumin och lysozym som härstammar från hönsägg.

 

Ägg och beståndsdelar som härstammar från ägg skall alltid anges med sina egna namn i påskrifterna på förpackningar.

 

Tillsatser som härstammar från ägg skall anges med sina egna namn i påskrifterna på förpackningar. Till exempel lecitin E 322 skall anges som ägglecitin (exempel lecitin (från hönsägg).

 

Vilka benämningar kan förekomma på förpackningarna:

  • albumin, lysozym, lecitin (från hönsägg)