Jordnötter och andra baljväxter (soja, ärter, bönor, linser, lupin)

Utöver jordnötterna är också ärter, bönor, soja och lupin baljväxter. Jordnöten är en av de vanligaste orsakerna till farliga allergiska reaktioner.

Jordnötter finns i olika mellanmålsstänger och andra mellanmålsprodukter. Jordnötsmjöl kan också finnas i färdigmat eller halfabrikat. Jordnötsolja kan innehålla allergiframkallande proteiner. Jordnötter används ofta i orientaliska maträtter (såsom sataysås).

Soja används i stor utsträckning inom livsmedelsindustrin bl.a. för att förbättra konsistensen, höja proteinhalten och som emulgeringsmedel (sojalecitin E322). Proteinhalten i sojalecitin är mycket låg och därför lämpar det sig för många sojaallergiker.

Soja finns bl.a. i färdigmat, köttprodukter, korv, choklad, glass, senap, kryddsåser och frukostcerealier. Sojamjöl kan också användas i bröd, bakverk och kex. Vegetarianer använder likaså proteinhaltig soja i stället för kött. Av soja framställs också sojadrycker och sojakross. Det finns också för komjölksallergiker avsedda sojabaserade preparat som ersätter vanliga modersmjölksersättningar. På marknaden finns också sojabaserade kliniska tillskottsnäringspreparat och bantningspreparat. Proteinkällan i många proteinpulver riktade till idrottsmän är soja. Av sojabönor framställs också olja.

Soja används i stor utsträckning i det asiatiska köket. Utöver sojasås används tofu ystad av sojamjölk. I det japanska köket används vid matlagning misopasta framställd av jästa sojabönor.

Lupinen är besläktad med jordnöten och orsakar symptom hos cirka hälften av jordnötsallergikerna. Lupin tillsätts i mjöl på grund av sin näringsmässiga kvalitet och sina goda bakningegenskaper framförallt i Syd- och Mellaneuropa.

Ärter, bönor, kikärter och linser kan också orsaka allergi, men de orsakar symptom hos klart färre personer än de ovan nämnda andra baljväxterna. Jordnöts-, lupin- och sojaallergiker behöver inte rutinmässigt undvika andra baljväxter, eftersom korsallergireaktioner med jordnötter, lupin och soja sällan förekommer. Färska ärter kan orsaka symptom hos pollenallergiker.


Jordnötter och jordnötsprodukter, soja och sojaprodukter, lupin och lupinprodukter skall alltid anges med sina egna namn i påskrifterna på förpackningar

Undantag:

  • fullständigt raffinerad sojaolja och fullständigt raffinerat sojafett
  • naturliga blandade tokoferoler (E 306), naturligt D-alfatokoferol, naturligt D-alfatokoferolacetat och naturligt D-alfatokoferolsuccinat. Tokoferoler används som antioxidationsmedel (E 306- E 309). Alfatokoferol = vitamin E).
  • fytosteroler, fytosterolestrar och fytostanolestrar framställda av vegetabilisk sojabönsolja