Obligatoriska påskrifter på förpackningarna

Förpackningen till ett livsmedel ska vara försedd med åtminstone följande uppgifter:

  • livsmedlets beteckning
  • ingrediensförteckning
  • allergener eller med andra ord ingredienser som kan orsaka allergi eller överkänslighet
  • ämnen och produkter som orsakar intolerans eller med andra ord födoämnen som allas kropp inte tål
  • mängden av vissa ingredienser eller kategorier av ingredienser
  • nettokvantitet
  • datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag
  • den ansvariga livsmedelsföretagarens namn och adress
  • ursprungsland och härkomstplats vid behov (t.ex. om angivandet är obligatoriskt eller ett utelämnande kan vilseleda konsumenten)
  • livsmedelspartiets identifikation
  • förvaringsanvisning vid behov
  • bruksanvisning vid behov
  • den faktiska alkoholhalten i drycker uttryckt i volym, om alkoholhalten överstiger 1,2 volymprocent  
  • näringsdeklaration.

 

Förvarings- och bruksanvisningar ges, om ett utelämnande kan vilseleda konsumenten.

Mer information om oförpackade livsmedel

Om oförpackade livsmedel ska på ett detaljhandelsställe ges följande information från och med 1.4.2015:

  • livsmedlets beteckning
  • ämnen och produkter som orsakar allergi och intolerans
  • ingredienser
  • ursprungsland eller härkomstplats
  • nödvändiga bruks- och förvaringsanvisningar.

 

Från och med 13.12.2016 ska på ett detaljhandelsställe också anges:   

  • om ostar, korvar och charkvaror mängden fett och salt
  • om matbröd mängden salt.

 

På ett serveringsställe ska om oförpackade livsmedel ges följande information:

  • livsmedlets beteckning
  • ursprungsland eller härkomstplats vid behov (t.ex. om angivandet är obligatoriskt eller ett utelämnande kan vilseleda konsumenten)

 

Informationen ska ges skriftligen på livsmedlets överlåtningsställe i en lättsynlig och tydlig broschyr eller på en tavla eller på något annat motsvarande tydligt sätt i närhet av det oförpackade livsmedlet. Informationen kan också ges muntligen.