Uppgifter som ska åtfölja livsmedlets beteckning

Redan livsmedlets beteckning kan ibland leda till missuppfattningar. Därför måste också beteckningen ofta kompletteras.

  • Livsmedlets beteckning ska åtföljas av omnämnandet ”upptinat” eller något motsvarande uttryck, om produkten frysts ned före försäljning och säljs upptinad. Påskriften är obligatorisk särskilt då den förändrar livsmedlets kvalitet eller säkerhet. Exempel ”Upptinad potatislåda” eller ”Rågbröd, upptinat”.
  • Omnämnandet ”sammanfogade bitar av kött” eller ”sammanfogade bitar av fisk” krävs i samband med beteckningen på sådana produkter, som annars kan ge intryck av att vara en hel kött- eller fiskbit, även om de består av flera bitar som satts samman.
  • När det gäller en köttprodukt eller köttberedning i form av en styckningsdel, stek, skiva, portion eller slaktkropp, i vilken mängden tillsatt vatten överstiger 5 viktprocent, ska beteckningen åtföljas av omnämnandet ”tillsatt vatten”. Det samma gäller fiskeriprodukter och bearbetade fiskeriprodukter.

 

Så skyddas konsumenten mot att man under tillverkningsprocessen tillsätter vatten i produkten enbart för att öka produktens vikt. Omnämnandet krävs inte för korvar, blodpalt, köttfärslimpa, köttpaté, fiskpaté, kött- och fiskbullar eller motsvarande produkter.

Konsumenten bör redan av beteckningen få en uppfattning om vilka ingredienser livsmedlet innehåller

Om en ingrediens som normalt använts i ett livsmedel ersätts med en annan ingrediens, ska detta nämnas med tillräcklig teckengrad intill livsmedlets beteckning. En hamburgare betyder till exempel vanligen en kluven bulle bröd (semla) med en köttfärsbiff emellan. Om huvudingrediensen i biffen ändå till exempel är grönsaker, ska en mer beskrivande beteckning såsom ”vegetarisk hamburgare” eller ”vegeburgare” användas.