Lömsk flugsvamp

Lömsk flugsvamp (Amanita phalloides) är en vacker, ljust gröngrå svamp som liksom sin vita kusin sannolikt är världens farligaste flugsvamp. Giftet förstör de inre organen på samma sätt som med den vita flugsvampen.

Lömsk flugsvamp stiger upp ovan jordytan formad som ett ägg, under ett vitt hylle. Som ung är hatten välvd, med åldern blir den utbredd och slät. Som fuktig är den klibbig och som torr får den en silkesaktig glans. Dess färg är förvillande lömsk: ljust oliv- eller gråbrun, gulaktig eller vit.

Den har tätt sittande vita skivor som får en svagt grönaktig skiftning med åldern. Foten har en grönaktig grundton och luddig yta. Den har en bred vit eller gulaktig ring, som är något fårad och skör. Fotbasen är klotformig, och omges av en stor, säckaktig, vit strumpa.

Köttet är vitt, men gulnar något under ytskiktet. Doften beskrivs som sötaktigt honungslik, men är samtidigt stickande motbjudande.

Lömsk flugsvamp har orsakat ungefär 90 procent av alla registrerade svampförgiftningar som har lett till döden runtom i världen. På grund av att den är så sällsynt och utbredningen begränsad är det inte känt att den skulle ha orsakat några förgiftningar i Finland: lömsk flugsvamp växer i ek- och nötlundar på Åland och endast i den mest sydvästra delen av Finland, där den är sällsynt.

I Centraleuropa har lömsk flugsvamp förväxlats med champinjon (Agaricus spp.), som har ring men inte strumpa och vars skivor mörknar då sporerna har mognat. Det finns också risk för förväxling med vissa musseroner (Tricholoma spp.), som inte har strumpa runt fotbasen, och de flesta har inte heller ring. Därtill kan man förväxla vissa gröna kremlor (Russula spp.) med lömsk flugsvamp, men kremlorna saknar strumpa och har inte heller ring.