Mörkringad flugsvamp

Mörkringad flugsvamp (Amanita porphyria) är en grå svamp med anspråkslöst utseende som inte hör till våra farligaste giftsvampar. Den kan ändå ge symptom om man äter den rå. Den kan exempelvis irritera matsmältningskanalen. Det är inte känt att mörkringad flugsvamp skulle ha orsakat förgiftningar i Finland, eftersom den inte nära påminner om någon populär matsvamp.

Den mörkringade flugsvampens violett- eller brungråa hatt är klocklik som ung och utbredd som gammal. Den saknar ofta fläckar, ibland lämnar de ljusgrå hylleresterna fläckar på ytan. Skivorna är vita, fria och täta.

Den slanka foten är ljusgrå och har löklik fotbas. Den gråa ringen är först stor och hänger slakt, senare svartnar den, vissnar och klistras fast vid fotens yta. Ringen kan till och med försvinna helt. Strumpan har ett slags hinna och är gråaktig till färgen. Den mörkringade flugsvampens kött är skört och vitt, under ytskiktet lyser en svag violett nyans igenom. Doften påminner om råriven potatis.

Mörkringad flugsvamp är allmän i södra Finland i karga moskogar, den är sällsyntare norrut och finns inte alls i norra Finland.