Röd flugsvamp

Den röda flugsvampen (Amanita muscaria) är en dekorativ, klarröd svamp med vita prickar. Den innehåller gifter som inverkar på det centrala nervsystemet och psyket. Röd flugsvamp reser sig klotlik ur marken, täckt med ett vitt eller gulaktigt hylle. Detta tidiga skede har också förväxlats med äggsvampar, t.ex. röksvampar eller äggsvampar. Då man skär itu klotet avslöjas ändå den röda flugsvampens röda hatt. Den klar- eller gulröda hattens vita prickar är hyllerester och ibland kan den förlora sina prickar vid kraftigt regn eller då den tränger sig igenom växtligheten. Den röda färgen bleknar med åldern, och hatten blir mera utbredd.

Skivorna och foten är vita. Fotbasen är uppsvälld, även om den kan vara lång på stora exemplar. På foten syns i allmänhet en hängande, räfflad ring, det vill säga hyllet som en gång skyddade skivorna.

Köttet är vitt, men gulnar under ytskiktet. Svampen har en svag doft. Röd flugsvamp är allmän i hela landet i skogar, parker och i trädgårdar från och med högsommaren. Den kan bilda mykorrhiza med många trädarter.