Vitgul flugsvamp

Den vitgula flugsvampen (Amanita citrina) är lindrigt giftig som rå. Någon matsvamp är den inte. Ibland har vitgul flugsvamp förväxlats med vit flugsvamp; förväxlingen är som tur är inte farlig, eftersom det är bäst att lämna båda svamparna i fred.

Hatten på vitgul flugsvamp är ljust citrongul, ibland grönaktig eller nästan vit. Som fuktig är den klibbig och som torr har den en svag glans. På hattens yta finns gulvita hyllerester, som blir bruna med åldern.

Skivorna är alltid vita. Foten är ljusare gul än hatten eller vit, och den har en tunn, vit, hängande ring. Foten har en stor uppsvälld fotbas, men strumpan är inte stor. Köttet är vitt och mjukt. Doften påminner tydligt om råriven potatis.

Vitgul flugsvamp dyker upp i augusti i barrskogar, löv- och blandskogar, på gårdar och i parker. Den är ganska allmän längst i söder i Finland, men sällsynt från norra Tavastland.

Vitgul flugsvamp påminner om vissa champinjoner (Agarius spp.), som har en ring på foten och en del har till och med en uppsvälld fotbas. Den vitgula flugsvampens skivor förblir vita, men champinjonens mognande sporer får dess skivor att mörkna.