Smörsopp

Smörsoppen (Suillus luteus) är en medelstor svamp som är slemmig i fuktig väderlek och blänker vid torrt väder. Hatten är brun; på unga smörsoppar är den halvklotformad, som äldre välvd till utbredd. Den gula smörfärgen finns under ytan, hos unga svampar är rören klargula men blir senare ljusgula. Den korta foten delas av en ring: under ringen är foten smutsvit, ovanför ringen är den ljust gulaktig och har små prickar. Smörsoppens smörgula kött mjuknar snabbt, men blånar inte. Dess smak är mild och något syrlig, och doften beskrivs som svag och fruktig.

Smörsoppen växer nära tall och är mycket allmän och riklig ända upp till Lappland. Den trivs exempelvis på kanterna vid skogsvägar och grustag. Skördesäsongen börjar i juli och fortsätter till september, ibland kan man få en ny skörd ännu i oktober. Grynsoppen (Suillus granulatus) växer med tall liksom smörsopp, men grynsoppen har ingen ring och är ganska sällsynt i Finland. Med lärkträd växer två slemmiga svampar med ring som påminner om smörsoppen: den gula lärksoppen (Suillus grevillei) och rödbrun lärksopp (Suillus clintonianus). De har båda längre fot och smalare ring än smörsoppen.

Smörsoppen är en smaklig men arbetskrävande matsvamp. Den slemmiga hatthuden fastnar i fingrarna och gör händerna och svampkniven klibbiga, och därför låter många bli att plocka den. Hattskiktet och skräpet kan avlägsnas genom att vika den kluvna svampen i två halvor.

Smörsoppen kan sättas i saltlake eller torkas: hatten skärs vertikalt i 5 millimeter tjocka skivor. Smörsoppar kan också frysas som förbehandlade.