Vinkremla

Vinkremlan (Russula vinosa) är en medelstor vinröd svamp. Hatten är välvd, senare blir den mera utbredd. Ytskiktets färg varierar från brunröd till vinröd, men bleknar och grånar senare. Skivorna är vita och då sporerna har mognat blir de gulaktiga med bruna fläckar. Foten är vit och jämntjock. Köttet är sprött, hos äldre svampar poröst mjukt och kraftigt grånande.

Vinkremlans doft är svag och smaken något skarp, senare blir den mild. Vinkremlan är talrikast i augusti och september. Den växer allmänt och rikligt i karga, bergiga barrskogar och blandskogar i hela landet.

Russula pubescens är nära besläktad med vinkremlan: dess vinröda hatt är ofta gulgrön i mitten och den växer i frodiga björkdominerade skogar. I gruppen sillkremlor (Russula xerampelina) finns det arter med brunröd eller vinröd hatt, men vid beröring blir köttet brunt och då de torkar doftar de kraftigt av sill. Plockaren kan också förväxla den med krusbärskremlan (Russula queletii), vars hatt är mycket mörkt vinröd och foten har en röd nyans. Den har en skarp smak och doften påminner om krusbärssylt.

Vinkremlan är en oklanderlig och god matsvamp som är som bäst medan den är ung. Vinkremlan kan torkas i 5 millimeter tjocka skivor, även om det grånande svampköttet försämrar utseendet vid torkning. Den kan också frysas efter att ha fått småkoka i sin egen vätska.