Brun flugsvamp

Brun flugsvamp (Amanita regalis) påminner om röd flugsvamp, men färgskalan är olika. Dess gifter är mindre kända än dess röda kusins, men de torde vara samma nervgifter.

Hatten på brun flugsvamp är gulbrun, klibbig då den är våt och blank då den är torr. På ytan finns ljusa fläckar som är rester av det hylle som skyddade svampen då den kom upp på markytan.

Skivorna är vita och foten ljusbrun. Foten har en likadan räfflad ring som den röda flugsvampen, men det finns brunt på räfflorna. Fotens bas är löklikt uppsvälld. Den bruna flugsvampens kött är gulvitt och brunaktigt under ytskiktet. Svampen har en svag doft.

Brun flugsvamp förväxlas gång på gång med stolt fjällskivling (Macrolepiota procera), som är brun och har ring, men är större än sin giftiga artfrände. Stolt fjällskivling har fasta fjäll som är mörkare än bottenfärgen, de är inte lösa hyllerester som hos brun flugsvamp. Det är bra att komma ihåg att brun flugsvamp har hyllerester på den lökliknande fotbasen, det har inte stolt fjällskivling. Även den stolta fjällskivlingens ring lossnar lätt, som en ring på ett finger.

Den till färgen anspråkslösa bruna flugsvampen växer en och en eller i grupper i grandominerade moskogar. Den är sällsyntare än röd flugsvamp, men kan påträffas i hela landet.