Panterflugsvamp

Panterflugsvampen (Amanita pantherina) är farligt giftig. Den innehåller samma gifter som röd flugsvamp, men de är starkare.

Panterflugsvampen växlar färg från gråbrun till ockragul och påminner om brun flugsvamp. Hatten är som ung klotlik och täcks av ett vitt hylle. Som äldre blir hatten välvd och slutligen utbredd.

På den radiärt fårade hattens yta finns små vita fläckar i koncentriska ringar. Prickarna som bildats av hyllerester lossar lätt av gamla svampar och även av unga vid rikligt regn.

Panterflugsvampens skivor är vita och fria. Halvvägs ner på den vita foten finns en smal ring utan fåror, och fotbasen är uppsvälld med tydlig överkant. Köttet är mjukt och vitt även under ytskiktet. Panterflugsvampens doft påminner om rädisor eller råriven potatis.

Panterflugsvampen har orsakat förgiftningar upprepade gånger i Centraleuropa, där den kan förväxlas med rodnande flugsvamp (Amanita rubescens). Den senare anses där vara en god matsvamp, även om den är giftig som rå. Panterflugsvamp förekommer sällsynt endast i granskogar och lövträdsdominerade frodiga lundskogar i södra Finland.