Aktuellt om växthälsa

2.10.2018 Päronpesten har utrotats från Åland

Päronpest (Erwinia amylovora) påträffades för första gången i Finland år 2014, då sjukdomen hittades i en åländsk päronodling. Därefter har kartläggningar årligen gjorts både på Åland och på det finska fastlandet för att utreda om päronpesten skulle ha spridits vidare. Päronpest har inte konstaterats under dessa inspektioner och därmed har Ålands landskapsregering nu avslutat de begränsningar som gällde för att utrota sjukdomen och man kan konstatera att päronpest inte förekommer i Finland för tillfället. Detta är av betydelse för till exempel importen av plantskoleväxter.

Läs mera om päronpest

23.4. Undvik att ta med päronpest från trädgårdsresan

Den farliga växtsjukdomen päronpest kan spridas till Finland med plantor som köpts i utlandet. Spridningsrisken gäller speciellt plantor av äppel- och päronträd. Därför är det viktigt att iaktta följande anvisningar:

  • Undvik införsel av päronpestens värdväxter. Särskilt plantor av äppel- och päronträd kan bära på päronpestbakterier.
  • Fråga var plantorna har drivits upp. Yrkesmässiga plantskolor omfattas av kontroller. Enskilda försäljare kan också sälja plantor som drivits upp av hobbyodlare och som inte är kontrollerade av myndigheterna.
  • Köp endast plantor som ser ut att vara friska och i gott skick. Läs mera här om symtomen på päronpest.
  • Se till att den planta du köper har ZP-växtpass. Det är i allmänhet en lapp som är fäst vid plantan och har märkningen ZP. Spara växtpasset.
  • Om plantan senare börjar få symtom på päronpest kan myndigheterna med hjälp av uppgifterna på växtpasset spåra plantans ursprung.

Päronpestens viktigaste värdväxter:
äppel, päron, rönn, häggmispel, hagtorn, aronia och oxbär.

Symtom på päronpest:
Symtom på päronpest är att skottens spetsar vissnar, förtvinar och svartnar, blommorna svartnar och det bildas mörka nekrosfläckar på skotten och stammen.

Läs mer om päronpest