När gäller det att misstänka att symptomen beror på päronpest?

Bedömning av tidpunkten när symptom på päronpest kan förekomma 2017

Bilder på päronpest/Flickr

 

yy


Symptomen på päronpest kräver vissa slags väderförhållanden (temperatur och fuktighet). Förhållandenas lämplighet för utvecklingen av symptom kan bedömas med hjälp av Maryblyt-modellen. I Nordamerika används modellen allmänt för observation och bekämpning av päronpest.

Med hjälp av Maryblyt-modellen bedömer Evira när det är påkallat att göra officiella kartläggningar av päronpest. Med hjälp av uppskattningen kan även producenter börja observera förekomsten av sjukdomen.

Maryblyt-modellen estimerar förekomsten av symptom hos äppelträd. När det gäller andra värdväxter är uppskattningen riktgivande. Uppskattningen är inte heller säker för äppelträd, eftersom modellen ännu inte har testats i finska förhållanden.

Index som beskriver inverkan på symptom på päronpest (CMS/CBS)

När CMS-indexet är under 100 är förhållandena ännu inte gynnsamma för symptom. När CMS-indexet är 100 men CBS-indexet under 100 kan växterna uppvisa symptom på kanter av gamla nekrosfläckar på stammen. När CBS-indexet är 100 kan växterna uppvisa symptom på skotten. Värdena på bägge indexen stiger när sommaren framskrider. (CMS = canker margin symptoms, CBS = canker blight symptoms).

Mer information juha.tuomola@evira.fi och/eller salla.hannunen@evira.fi.