Suomalaisessa metsäkauriissa uusi alkueläinloinen

4.12.2015

<p>Suomalaisesta metsäkauriista on löydetty uusi alkueläin, joka Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa on varmistunut besnoitiaksi. Kauris oli ammuttu Ylikiimingissä poronhoitoalueella. Alkueläin ei tartu ihmiseen.&nbsp;</p>

Besnoitia tarandi -alkueläintä on aikaisemmin tavattu suomalaisissa ja muissa eurooppalaisissa poroissa. Alkueläin ei normaalisti huononna poronlihan laatua.

Loisen tartuntateitä ei tunneta, mutta sen oletetaan voivan levitä vertaimevien hyönteisten välityksellä.

Besnoitia tarandi on hiekanjyvämäisiä kudosrakkuloita luukalvoille muodostava kokkidialkueläin, jonka pääisäntä on tuntematon. Väli-isäntä on poro, karibu ja Amerikassa satunnaisesti myös mustahäntäkauris”, sanoo tutkimusyksikönjohtaja, professori Antti Oksanen Evirasta. Kovat rakkulat voivat vaikeuttaa ruhon nylkemistä. Sairas eläin tunnetaan hiekkaporona ja Amerikassa maissijauhotautisena, koska se aiheuttaa esimerkiksi luihin jyvännäköistä kuviointia.

Alkueläin jääkauden jälkiseurausta?

Amerikkalaisten ja suomalaisten porojen ja peurojen loiset ovat geneettisesti hyvin samanlaisia. Oletuksena on, että Besnoitia tarandi -laji on syntynyt jääkaudella Besnoitia besnoiti -loisen siirryttyä uuteen isäntään. Amerikkaan alkueläin ehkä levisi kesyjen porojen mukana.

Besnoitia besnoiti -lajia pidetään trooppisena märehtijöiden loisena, joka on viimeisten vuosikymmenien aikana levittäytynyt Euroopan nautakarjassa Pyreneitten niemimaalta kohti pohjoista ja sitä tavataan jo Saksassa. Loinen aiheuttaa naudoille usein vakavan taudin, jonka leviäminen pyritään estämään. Nautaloinen on Espanjassa tarttunut myös metsäkauriiseen.

Besnoitia tarandi -alkueläintä koskevasta tutkimuksesta voi lukea lisää:
Chioma Madubata, Dunams-Morel, D.B., Elkin, B., Oksanen, A., Rosenthal, B.M. 
Evidence for a recent population bottleneck in an Apicomplexan parasite of caribou and reindeer, Besnoitia tarandi. Infection, Genetics and Evolution 2012: Vol. 12, No. 8, pp. 1605 - 1613.
 
Lue lisää luonnonvaraisten eläinten loistartunnoista.

Lisätietoja:
tutkimusyksikönjohtaja Antti Oksanen, p. 044 561 6491tuotanto ja villieläinterveyden tutkimusyksikkö

 

 

Aihealueet: