Elintarvikkeiden puutteelliset merkinnät yhä riski allergikoille

14.6.2016 07:54

Joka kymmenennen elintarvikkeen pakkausmerkinnät osoittautuivat puutteellisiksi, kun tutkittiin allergiaa aiheuttavia ainesosia koskevia tietoja. Pakkausmerkintöjä tutkittiin Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa vuonna 2015.

Pohjoismaisessa tutkimuksessa tarkastettiin allergiaa aiheuttavien aineiden merkinnät yhteensä 351 tuotteesta. Maitoa, hasselpähkinää, maapähkinää, kananmunaa ja gluteenia analysoitiin sellaisista tuotteista, joiden pakkausmerkinnöissä niitä ei ilmoitettu.

”Vastaava tutkimus toteutettiin neljä vuotta sitten, mutta elintarvikeala ei valitettavasti ole riittävästi parantanut pakkausmerkintöjä koskevia menettelytapojaan. Asia on vakava, koska allergiset reaktiot voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia”, toteaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija, FT Minna Anthoni, joka toimi hankkeen projektipäällikkönä Suomessa.

 

Pakkausmerkinnät saatava kuntoon

Allergisoivat ainesosat voivat aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, ihottumaa, astmakohtauksen ja jopa allergisen shokin. Sen vuoksi allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat on niiden määrästä riippumatta aina merkittävä selvästi tuotteeseen.

Sekä tuotteita valmistavat että maahantuovat yritykset ovat vastuussa pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta. Se, että pakkausmerkinnöissä todettiin useita puutteita, on vakava asia:

”Allergisten henkilöiden on voitava luottaa pakkausmerkintöihin eikä heille saa aiheutua turhia riskejä niiden puutteista. Pohjoismaisten elintarvikkeiden tuottajien ja maahantuojien on ymmärrettävä asian vakavuus ja pantava pakkausmerkinnät kuntoon”, sanoo Anthoni.

 

Myös maitoallergia otettava vakavasti

 Maitoproteiinia löydettiin 12 prosentista tuotteita, jotka pakkausmerkintöjen mukaan eivät sisältäneet maitoa ja joissa ei ollut myöskään varoitusta siitä, että ne voivat sisältää pieniä määriä maitoa. Erityisen tavallista se oli suklaa- ja leipomotuotteissa.

”Se tarkoittaa sitä, että jopa joka neljäs suklaatuote ja joka kahdeskymmenes leipomotuote voi aiheuttaa allergisia reaktioita tuhansille maitoallergikoille Tanskassa, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa, koska maitoa ei ole ilmoitettu tuotteen pakkausmerkinnöissä. On hyvin tärkeää saada yritykset ymmärtämään, että maitoallergia voi aiheuttaa yhtä vakavia reaktioita kuin maapähkinä ja pähkinät”, sanoo Anthoni.

 

Varoitusmerkintöihin toivotaan muutoksia

Tutkimus osoittaa, että elintarvikealalla on paljon parantamisen varaa pakkausmerkintöihin, raaka-aineiden ostoihin ja allergiaa aiheuttavien aineiden käsittelyyn liittyvissä menettelyissä. Erityisesti se koskee suklaan ja leipomotuotteiden valmistajia ja maahantuojia.  Tutkimustulosten mukaan tietyissä suklaatuotteissa, joissa oli varoitus "saattaa sisältää pieniä määriä maitoa, hasselpähkinää tai maapähkinää", pitoisuudet olivat niin suuria, että puolet allergisista ihmisistä voisi reagoida niihin. Allergikkojen voi siis olla tarpeen välttää suklaatuotteita, joiden pakkausmerkinnöissä on tällainen varoitus.

Evira ja muut pohjoismaiset elintarviketurvallisuusviranomaiset toivovat, että projekti lisää elintarvikealan tietoisuutta allergeeneja koskevien merkintöjen tärkeydestä. Myös EU:lla on mahdollisuus parantaa tilannetta, jos varoitusmerkintöjä koskevaa lainsäädäntöä kehitetään niin, että ”saattaa sisältää pieniä määriä…”-tyyppisiä varoituksia käytetään vain silloin, kun niihin on todellista aihetta.

Raportin rahoittaneen Pohjoismaiden ministerineuvoston vanhempi erityisasiantuntija Mads FrederikFischer-Møller korostaa pohjoismaisen yhteistyön hyödyllisyyttä.

”Pohjoismainen yhteistyö on tuottanut korkealaatuista tietoa eri maista samalta ajanjaksolta sen sijaan, että kullakin maalla olisi käytössä vain kansalliset tiedot. Raportti antaakin elintarviketarkastajille ja viranomaisille kaikissa Pohjoismaissa työkaluja merkintäkysymysten jatkokäsittelyyn”, sanoo Fisher-Møller.

 

Lue lisää:

Raportti, Pohjoismaiden ministerineuvosto

Yhteenveto (pdf)

Allergeenimerkintä 

Pohjoismainen ruoka-allergeenihanke 

 

Lisätietoja:
erikoistutkija, FT Minna Anthoni, p. 040 137 9854

Aihealueet: