Ilmoita kalojen sairaushavainnot ja kuolemat kätevästi kännykällä

20.6.2017 09:03

Vapaa-ajankalastajat voivat auttaa kalasairauksien tutkimusta kätevästi kännykällä. Tietojen keräämistä varten on kehitetty mobiiliystävällinen ilmoitussivusto. Kesällä 2016 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Ruotsin Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) tutkivat Tornionjokilaaksossa lohikalojen sairauksien ja kuolemien syitä. Kartoitus on nyt laajentunut myös muihin kalalajeihin ja koko Suomeen.

Ilmoitussivustolle voi ilmoituksen tehdä jokainen, joka löytää tai saa saaliikseen kuolleen, sairaan tai vammautuneen kalan. Ilmoitukseen on myös mahdollista liittää valokuvia kaloista.

Tietojen kerääminen helposti kännykällä

Jos aiot kalastaa Suomessa jokivesistöissä kesän aikana, talleta jo nyt puhelimesi aloitusnäytölle pikalinkki https://rapporterafisk.sva.se/. Sen avulla voit helposti tehdä ilmoituksen, jos löydät tai saat saaliiksi vammautuneen tai kuolleen kalan. Käyttö onnistuu toki myös tietokoneella.

Ota yhteyttä Eviran kalatautitutkijoihin ennen kuin lähetät kalanäytteitä tutkimuksia varten. Hyödyllisiä tuloksia saadaan vain, kun tutkittavat kuolleet kalat ovat suhteellisen tuoreita. Pakastaminen on toissijainen vaihtoehto, koska kaikkia analyysejä ei voi tehdä pakastetuille kaloille.

Näytteenotto- ja lähetysohjeet kalojen tautitutkimuksiin 

Lue lisää Eviran ja SVA:n lohitutkimuksista (pdf)

Lisätietoja kalanäytteiden lähettämisestä:
Evira Helsinki, kalataudit, eläinlääkäri, p. 050 439 2788
Evira Kuopio, kalataudit, eläinlääkäri, p. 044 720 1469
Evira Oulu, kalataudit, eläinlääkäri, p. 040 569 4541

 

Aihealueet: