Itämeren halleissa ensimmäistä kertaa todettu Brucella-bakteeri

14.11.2017 10:03

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa on Itämeren halleissa eli harmaahylkeissä ensimmäistä kertaa todettu Brucella pinnipedialis -bakteeri. Tutkitut hallit olivat peräisin Raahen edustalta ja Lounais-Suomen rannikolta. Todennäköisesti bakteeria esiintyy halleissa koko rannikkoalueella. Bakteeri saattaa tarttua myös ihmiseen.

"Vaikka monet kotieläinten Brucella-bakteerit tunnetaan myös ihmisten sairauden aiheuttajina, on maailmalla raportoitu vain muutamia nimenomaan Brucella pinnipedialis -bakteerin aiheuttamia ihmisten sairastumisia. Tuotantoeläinten bruselloosista, joka saattaa myös tarttua ihmiseen, Suomi on ollut jo vuosikymmeniä vapaa", sanoo erikoistutkija, ELT Varpu Hirvelä-Koski Eviran eläintautibakteriologian ja -patologian tutkimusyksikön Oulun laboratoriosta.

Brucella-bakteeri löytyi seurantaohjelman myötä

Suomalaisten hallien bruselloosi löytyi Itämeren suojelukomission (HELCOM) hylkeiden seurantaohjelman puitteissa.

Brucella pinnipedialis -bakteeria on tavallisesti eristetty sivulöydöksenä terveistä hylkeistä. Suomalaisten hallien bakteerilöydökset tehtiin maksoista, joissa oli samanaikainen maksamatotartunta.

Merieläimillä omat Brucella-lajinsa

Merieläinten omat Brucella-lajit poikkeavat kotieläimillä esiintyvistä. Brucella pinnipedialis -lajia on todettu hylkeillä Pohjois-Atlantilta, Pohjois-Irlannin ja Kanadan vesiltä, Pohjanmereltä Skotlannin ja Saksan vesialueilta sekä Tyynestä valtamerestä Kaliforniasta. Brucella ceti -lajia esiintyy delfiineillä ja valailla. Itämeren alueelta näistä bakteereista ei ole yhtään aiempaa raporttia.

Eviran eläintautibakteriologian ja -patologian tutkimusyksikössä tutkitaan yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa vuosittain useita kymmeniä Suomen rannikolta metsästettyjen tai kuolleina löytyneiden hallien elinnäytteitä.

Tutkimus on julkaisut tieteellisesti vertaisarvioidussa julkaisussa:
Hirvelä-Koski, V., Nylund, M., Skrzypczak, T., Heikkinen, P., Kauhala, K., Jay, M., Isomursu, M.
Isolation of Brucella pinnipedialis from Grey Seals (Halichoerus grypus) in the Baltic Sea. Journal of Wildlife Diseases 2017: Vol. 53, No. 4, pp. 850 - 853.

Lue lisää bruselloosista 

Tutustu myös HELCOM-seurantaohjelmaan (englanniksi).

Lisätietoja:
erikoistutkija Varpu Hirvelä-Koski, p. 040 512 1531