Jännittäviä ruokakokemuksia Aasiassa

3.4.2017

Olen reilun vuoden ajan kuulunut viiden hengen viennin hanketiimiin, joka työstää elintarviketoimijoiden valitsemia hankkeita uusien maiden avaamiseksi suomalaisille elintarvikkeille. Maaliskuun alussa lähdin Itä-Aasiaan työmatkalle edistämään suomalaisten elintarvikkeiden vientiä. Tarkoituksenamme oli käynnistää suomalaisen siipikarjan- ja naudanlihan markkinoillepääsyhankkeet Japaniin ja vauhdittaa siipikarjanlihan markkinoillepääsyä Etelä-Koreaan. Tällaiset hankkeet vievät usein vuosia ja vaativat kovaa puurtamista, satojen sivujen selvitysten kirjoittamista ja tiukkoja neuvotteluja kohdemaan viranomaisten kanssa.

Tällä kertaa saimme kuitenkin tuoda kotiin tuliaisina aivan uskomattomat uutiset: onnistuimme matkan aikana avaamaan Japanin suuret markkinat suomalaiselle siipikarjanlihalle ennätyslyhyessä ajassa! Neuvottelut aloitettiin japanilaisten kanssa vain muutama viikko ennen matkalle lähtöä, ja ne saatiin vietyä loppuun jo ennen koneen nousua Naritan lentokentältä. Japanilaiset arvostavat selvästi muumien ja revontulien lisäksi myös turvallista suomalaista ruokaa.

Japanissa ja Etelä-Koreassa tapasimme suuren määrän paikallisia virkamiehiä, kolme paikallista ministeriä ja EU-delegaation edustajan. Osallistuimme myös seminaareihin ja verkostoitumistilaisuuksiin, joissa teimme kaikkemme vakuuttaaksemme elintarvikeyritysten asiakkaat ja median suomalaisten elintarvikkeiden laadusta ja turvallisuudesta.

Japanin matkan tulos on ehdottomasti suurin voitto, jonka olen kokenut tehdessäni töitä Suomen elintarvikeviennin eteen. Molemmissa maissa saimme edistettyä hankkeitamme eikä matkalta tietenkään palattu ilman kotiläksyjä. Saimme Japanin viranomaisilta kaksi laajaa kyselyä vastattavaksi, jotta seuraavaksi suomalainen naudanliha pääsisi valloittamaan Japanin markkinoita. Työmme ei siis ole loppumassa.

Matkalla saimme muutenkin kokea jännittäviä hetkiä, kun Etelä-Korean presidentti erotettiin juuri sinä ainoana päivänä, jonka vietimme maassa. Soul oli siis täynnä mellakoita. Ja täytyy myöntää, että jo vuosia sitten ruostuneen japaninkielentaitoni verestäminen suuren japanilaisen lehden toimittajan kanssa puhuessani, oli hermoja koetteleva kokemus.

Matkalla oli Evirasta mukana kirjoittajan lisäksi Thimjos Ninios ja Etelä-Koreassa Jenni Kiilholma. Työhön osallistui tiiviisti suuri määrä ihmisiä eri tahoilta: ministeri Kimmo Tiilikainen, maa- ja metsätalousministeriö, Japanin ja Korean Suomen suurlähetystöt, Finpro, elintarvikeyritykset, muu Eviran vientitiimi ja useat muut Eviran asiantuntijat.

Ylitarkastaja Karolina Östman, Eviran vientitiimi, p. 050 400 2598

 

Karolina Östman ja Thimjos Ninios
Kuva: Karolina Östman

Aihealueet: