Tiesitkö tämän elintarvikkeiden kontaktimateriaaleista?

8.12.2017

Elintarvikkeet ovat elinkaareensa aikana kosketuksissa useaan eri materiaaliin ja tarvikkeeseen, joita kutsutaan lyhyesti kontaktimateriaaleiksi. Kontaktimateriaaleja ovat muun muassa elintarvikkeiden pakkausmateriaalit, ruoanvalmistuksen laitteet ja säilytysastiat sekä muut keittiötarvikkeet. On vaarana, että yrityksissä elintarvikkeiden laadun ja turvallisuuden eteen tehty työ valuu hukkaan, jos elintarvikkeen kanssa kosketukseen tuleva materiaali tai tarvike ei olekaan turvallinen tai muuten sopiva aiottuun käyttöön.

Kontaktimateriaalien turvallisuus ja vaatimustenmukaisuus koostuu useasta eri tekijästä, joista kemiallinen turvallisuus on ehkä kaikkein vaikeimmin hahmotettavissa. Ihmisen altistuessa kemiallisille aineille haitalliset vaikutukset eivät juuri koskaan näy heti ja yleensä vasta pitkän ajan kertymät ovat ihmisen terveydelle vaarallisia. Sen vuoksi kontaktimateriaalien kemiallisesta turvallisuudesta on katsottu tarpeelliseksi säätää erikseen lainsäädännöllä.

Kaikkien kontaktimateriaalien kemiallisesta turvallisuudesta säädetyn EU-asetuksen 1935/2004 mukaan kontaktimateriaaleista ei saa siirtyä niiden kemiallisia ainesosia elintarvikkeeseen sellaisia määriä, että ne voisivat vaarantaa ihmisen terveyden tai aiheuttaa sopimattomia muutoksia elintarvikkeen koostumukseen tai ulkonäköön, hajuun ja makuun.

Kontaktimateriaalien valvonta edellyttää erityisosaamista

Elintarvikevalvonnan tarkastajat, muun muassa terveystarkastajat ja eläinlääkärit, valvovat kontaktimateriaalien turvallisuutta niitä valmistavien ja maahantuovien yritysten lisäksi niitä käyttävissä elintarvikehuoneistoissa kuten liha-, kala- ja maitoalan laitoksissa, leipomoissa, myymälöissä ja tarjoilupaikoissa. Se on erityinen elintarvikevalvonnan osa-alue, joka vaatii valvojilta erityisosaamista. Evira ohjaa tarkastajia kontaktimateriaalivalvonnassa.

Kuluttajan oltava valppaana

Vaikka päävastuu kontaktimateriaalien kemiallisesta turvallisuudesta on niitä valmistavilla ja maahantuovilla yrityksillä sekä käytön osalta elintarvikehuoneistoilla, myös kuluttajan on hyvä tiedostaa omien valintojensa vaikutukset.

Valitsemalla vääränlaisen kontaktimateriaalin tai käyttäessään kontaktimateriaaleja vastoin niiden käyttöohjeita, kuluttaja altistuu ylimääräiselle kemiallisten aineiden kuormitukselle. Erityisesti kuluttajan tulisi olla tarkkana valitessaan astioita ja pakkausmateriaaleja, jotka tulevat kosketukseen rasvaisten tai erittäin happamien ja kuumien elintarvikkeiden kanssa, koska nämä elintarvikkeiden ominaisuudet lisäävät kemiallisten ainesosien siirtymistä kontaktimateriaaleista.

Muutamaa perussääntöä noudattamalla kuluttaja voi omalta osaltaan pienentää kontaktimateriaaleista aiheutuvaa kemiallista riskiä:

  • Käytä mikroaaltouunissa vain sellaisia muoviastioita, joissa on merkintä siitä, että ne kestävät mikroaaltouunikuumennuksen.
  • Älä käytä kertakäyttöiseksi tarkoitettuja (esimerkiksi jäätelörasiat, hilloämpärit, sinappiämpärit) kontaktimateriaaleja uudelleen kosketuksessa rasvaisten ja kuumien elintarvikkeiden kanssa.
  • Vaihda pinnaltaan kuluneet tai rikkinäiset astiat uusiin.
  • Käytä elintarvikkeiden pakkaamiseen/suojaamiseen tarkoitettuja materiaaleja niiden pakkausmerkinnöissä annettujen ohjeiden mukaan. Esimerkiksi alumiinifoliota ei tule käyttää happamien ja kovin suolaisten elintarvikkeiden kääreenä. Älä myöskään suojaa alumiinifoliolla metalliastiassa olevia ruokia. Huomioi, että kaupassa on myytävänä monenlaisia pakkauskelmuja, jotka eivät kaikki sovellu esimerkiksi rasvaisen juuston, kalan tai lihan kääreeksi.
  • Jätä lommoinen säilykepurkki ostamatta. Jos itse aiheutat lommon, pyri käyttämään purkin sisältö mahdollisimman pian.
  • Kaupoissa yleisesti myytävät kertakäyttöiset vinyylihanskat soveltuvat harvoin kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa. Jos haluat käyttää ruoanvalmistuksessa kertakäyttöhanskoja, varmista myyjältä soveltuvatko hanskat aikomaasi käyttöön.

 

Ylitarkastaja Merja Virtanen, merja.virtanen@evira.fi
kemiallinen elintarviketurvallisuus ja elintarvikkeista annettavat tiedot

Lisätietoa pakkaus- ja kontaktimateriaalista