Mikrobiologiset analyysit

Virallisten näytteiden näytteenotosta vastaavat Eviran valtuuttamat tarkastajat. Maa- ja metsätalousministeriön asetus edellyttää, että analyysin suorittamisessa käytetään kansainvälisten elinten hyväksymiä standardeja.

Omavalvontanäytteiden analysoinnissa voidaan käyttää standardeista poikkeavia, esimerkiksi nopeampia tutkimusmenetelmiä.

Evira on kansallinen vertailulaboratorio rehujen salmonellan määritystä varten. Vertailulaboratorion tavoitteena on vaikuttaa analyysitulosten korkeaan laatuun ja tulosten luotettavuuteen.

Elintarvikkeisiin verrattuna rehujen salmonellan osoittaminen voi olla hankalampaa rehujen hapotuskäsittelyn, kuumennuksen ja muiden käsittelyjen vaikutuksesta. Evira suosittelee käytettäväksi rehujen salmonellan osoittamiseen ISO 6579, 2002 muunneltua menetelmää (Evira 3543). Standardin mukaista menetelmää on muunneltu muun muassa siten, että tiettyjen rehutyyppien esirikastuksen inkubointiaika on 30 tuntia, turpoavan näytteen ja esirikasteen suhdetta on muutettu ja Rambach-agaria käytetään sakkaroosipositiivisten salmonellakantojen osoittamiseksi.

Lisätietoja:
Satu Hakola, erikoistutkija, p. 040 524 1974
Arja Pohto, tutkija, p. 040 489 3450

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME