Kasvitaudit ja tuholaiset

Helsingin kasvintuhoojalaboratorion pääasiallisena tehtävänä on analysoida maatalous- ja puutarhakasvinäytteistä lainsäädännössä vaarallisiksi määriteltyjä kasvitauteja ja tuhoeläimiä. Näytteet ovat pääsääntöisesti koulutettujen kasvintarkastajien ottamia. Viranomaisnäytteinä tutkitaan myös kotimaisessa taimituotannossa eli myytäviksi tarkoitetuissa taimissa esiintyviä haitallisia kasvintuhoojia. Viranomaisnäytteiden analysointi on viljelijöille ja toimijoille maksutonta joitakin tuonti- ja vientinäytteitä lukuun ottamatta. Maksullisena palveluna voidaan sovittaessa tutkia muitakin esimerkiksi yksityiselle kuluttajalle tai toimijalle todellista haittaa aiheuttavia kasvitautiepäilyjä ja erilaisia hyönteisnäytteitä.

Lainsäädännössä mainitaan yli 200 vaaralliseksi luokiteltua kasvintuhoojaa, joista tällä hetkellä noin 50 on Suomessa laboratorion määritysvalmiustasolla huomioitavia. Laboratoriossa analysoidaan eniten perunan rengasmätänäytteitä ja kasvihuonetuotannon virustauti- ja etelänjauhiaisnäytteitä.

Lappeenrannan laboratoriossa analysoidaan puutavarasta otettuja metsä- ja puutavaratuholaisnäytteitä. Venäjältä tuotavasta havupuutavarasta peräisin olevista näytteistä sekä kotimaisesta havupuusta otetuista näytteistä analysoidaan mäntyankeroista.

EU:n ulkopuolelta maahamme saapuvista puisista pakkausmateriaaleista (lavat, kehikot, laatikot jne.) analysoidaan myös mäntyankeroisia. Lisäksi analysoidaan lähinnä Venäjältä tuotavasta havupuusta otettuja hyönteistuholaisnäytteitä.

Laboratorio on maassamme ainoa, jossa selvitetään kasvintarkastuksen piiriin kuuluvien, puutavaralla ja metsäpuilla tavattavien, karanteenituholaisten esiintymistä tuontipuussa tai kotimaan havupuumetsissä.

Lisätietoja:
Jukka Tegel, jaostopäällikkö, erikoistutkija; kasvitaudit
jukka.tegel@evira.fi / 040 575 9174


Mirkka Soukainen, tutkija; kasvitaudit
mirkka.soukainen@evira.fi / 040 583 4943
 

Ville Welling, tutkija; hyönteiset, punkit, ankeroiset
ville.welling@evira.fi / 040 776 4502 

Jyrki Tomminen, erikoistutkija; metsä- ja puutavaratuholaiset
jyrki.tomminen@evira.fi / 040 725 7236 

 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME