Siementen laatu

Eviran siemenlaboratorioiden tehtävänä on varmistaa laboratoriotutkimuksilla markkinoitavien maatalous- ja puutarhakasvien kylvösiementen ja siemenperunan korkea laatu ja kasvinterveys. Laboratoriot sijaitsevat Loimaalla.

Laboratoriossa tutkitaan siemenkauppalainsäädännössä määrätyt ominaisuudet maatalous- ja puutarhakasvien virallisista näytteistä osana sertifiointiprosessia. Tarkastus on asiakkaille maksullista.

Maksuttomana viranomaistyönä tutkitaan markkinavalvontanäytteitä sekä tunnistetaan hukkakaurakasveja.

Viljelijät voivat tutkituttaa omaan käyttöönsä tarkoitettuja siemennäytteitä maksullisena palvelutoimintana. Tutkimme myös siemenpakkaamoiden raakaeränäytteitä sekä metsäpuiden siemennäytteitä.

Lisäksi siemenjaostossa hoidetaan toimialueen kansallisia ja kansainvälisiä asiantuntijatehtäviä. Laboratoriolla on kansainvälinen ISTA-akkreditointi.

Tavallisimpia siemennäytteiden analyysejä ovat puhtaus, muiden kasvilajien siementen kappalemäärä, 1000 siemenen paino, kosteus ja itävyys sekä siemenlevintäiset kasvitaudit, kuten nokitaudit ja ohran viirutauti.

Siemenperunaviljelysten mukulanäytteistä tutkitaan perunan virukset sekä vaarallisiin kasvintuhoojiin kuuluva perunan rengasmätä. Siemenperunaviljelysten maanäytteistä analysoidaan peruna-ankeroinen, joka kuuluu myös vaarallisiin kasvintuhoojiin.

Lisätietoja: 
Hanna Ranta, tutkija, peruna-analyysit ja siemenlevintäiset kasvitaudit
hanna.ranta(at)evira.fi  

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME